IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стамен Янев с надежди за голяма китайска инвестиция

БАИ води разговори с над 37 компании, които са проявили интерес да установят бизнеса си в България

10:29 | 18.09.15 г.
Стамен Янев с надежди за голяма китайска инвестиция

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев очаква информация за голяма китайска инвестиция в резултат на провеждащия се днес българо-китайски бизнес форум в Пловдив.

„Нашите очаквания са свързани с това да имаме наистина голяма китайска инвестиция, осъществена в България“, каза преди началото на форума Стамен Янев, цитиран от БНР.

Над 100 китайски и български фирми се срещат днес с цел да създадат преки контакти. Във форума ще вземат участие представители на фирми от гр. Нингбо от сферите текстил, търговия, внос и износ на механични и електронни продукти, машини за леярството, производство на играчки, рециклиране, лека промишленост, строителство, машини, осветление, производство на медицински инструменти, мобилни оператори и мобилна техника и др.

По думите на Янев към началото на годината е имало голям скептицизъм към осъществяването на китайски инвестиции в България, но са били проведени серия от срещи и събития с китайски бизнес представители и дипломати, които се очаква да доведат до положителен резултат в привличането на китайските инвестиции.

„Считам, че България, със своето географско положение, е естествен мост между Запада и Изтока и от тази гледна точка ние сме много интересни за Китай, защото ние сме входната врата към Европа и трети страни“, посочи Янев.

Китайските инвеститори са заинтересовани от химическата промишленост, от продукти за бързо потребление. Интересът е огромен и това ни кара да очакваме голяма китайска инвестиция, подчерта той.

Инвеститорите показват засилен интерес към производството на компоненти за автомобилната индустрия, към различни иновационни бизнеси и най-вече в аутсорсинга. Интересът към традиционните за България селско стопанство и хранителни продукти също е част от заявените интереси на чужди инвеститори.

По последни данни на Българската народна банка от началото на годината преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната надхвърлят 900 млн. евро, като само през юли възлизат на 108,2 млн. евро.

Стамен Янев посочи, че в момента БАИ води разговори с над 37 компании, които са проявили интерес да установят бизнеса си в България. Той се надява, че поне половината от тях до края на годината ще се установят в страната.

Янев коментира, че очакваните инвестиции ще са най-вече от компании от Европа. И допълни, че агенцията е в процес на разговори и с голяма американска компания с интерес в сферата на производството на автомобилните части.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още