IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газохранилището в Чирен е запълнено на близо 70%

До края на октомври трябва да приключи голяма част от подготвителните действия на "Булгартрансгаз" за зимата

15:03 | 24.09.15 г.
Газохранилището в Чирен е запълнено на близо 70%

В хранилището „Чирен“ към този момент са нагнетени 374 млн. куб. метра природен газ, стана ясно след проверката на енергийното министерство за подготовката на „Булгартрансгаз“ за зимния сезон. Дейностите по нагнетяване ще продължат до края на октомври, съобщават от Министерството на енергетиката.

Общият обем на газохранилището е 550 млн. куб. метра, които обаче не могат да бъдат използвани изцяло по технически причини.

Годишното потребление на природен газ на България е около 3 млрд. куб. метра. Основната част от тях идват от Русия. Потреблението е най-голямо през зимния сезон, когато работят топлоцентралите.

Количествата газ в „Чирен“ могат да стигнат за между 30 и 120 дни, в зависимост от метеорологичните условия. На ден от хранилището могат да се черпят по максимум 4 млн. куб. метра. В случай на криза България може да разчита и на реверсивни доставки по съществуващата газова връзка с Гърция (Кулата – Сидирокастро) в размер на между 2,5 млн. куб. метра и 3 млн. куб. метра на ден.

Паралелно с нагнетяването на газ в Чирен „Булгартрансгаз“ извършва и ремонтни дейности по линейната част и компресорните станции на газопреносната мрежа, както и други неотложни действия, които трябва да приключат до края на октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още