IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгартрансгаз: Големите газови проекти трудно ще заобиколят България

Газопреносната компания работи активно по отклонения, за да подпомогне газификацията в страната

11:45 | 11.06.15 г.
Булгартрансгаз: Големите газови проекти трудно ще заобиколят България

Големите газови проекти трудно ще заобиколят България заради съществуващите мощности на газопреносната ни система. Това заяви по време на конференцията "Индустрия, енергетика и околна среда" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Той посочи, че доставките за Гърция и Турция от Украйна се извършват изцяло с мощностите на България.

От думите на директора на "Булгартрансгаз" стана ясно още, че компанията работи активно за подпомагане на газификацията в страната - в момента се изграждат 280 километра нови газови отклонения от мрежата.

Новите връзки са Добрич - Силистра, Симитли - Банско - Разлог, Чирен - Козлодуй - Оряхово и Панагюрище - Пирдоп. За част от тези отклонения дори не е определено точното трасе и не е започнало предпроектно проучване, посочи обаче Гегов и допълни, че компанията сътрудничи активно и се съгласява с предложенията на Министерството на околната среда и водите, за да може по-бързо да бъдат прокарани тръбите.

Финансирането на тези проекти е от Международния фонд Козлодуй и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Липсват достатъчно собствени средства и за разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен. По думите на Гегов стойността на проекта е 220 млн. евро и за реализацията му се търси европейско финансиране. На този етап обаче компанията не спира да работи по необходимите предпроектни дейности.

Допълнително в приоритетите на „Булгартрансгаз“ е и увеличението на добива от Чирен. До края на месеца се очаква да започне работа по сондаж Е 72, предстои и избор на изпълнител по работите на сондажа Е 73. Целта на този проект е добивът да се повиши до 5 млн. куб. метра на ден, което означава почти 100% покритие на нуждите от газ в летните месеци. В зимните месеци дневното потребление е между 12 и 13 млн. куб. метра. 

Пред журналисти Гегов допълни, че OMV са сондиралидали дали може да използват свободния, тоест извън заявките на "Газпром", капацитет на българската мрежа, за да транспортират газ от блоковете на румънския участък на Черно море до Букурещ, което ще донесе допълнителни приходи от транзит.

Гегов обясни забавянето на работата по газовата връзка с Румъния с фалита на предишния изпълнител на проекта. По тази причина година и половина не се е работило по отстраняване на техническия проблем по тръбата. Сега е избран нов изпълнител и надеждите са до края на годината газовата връзка да заработи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още