IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредба ще регламентира изискванията към планинските водачи

Очакваме добър зимен сезон, заяви министър Николина Ангелкова

15:48 | 16.10.15 г.
Наредба ще регламентира изискванията към планинските водачи

Наредба ще регламентира изискванията към планинските водачи, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Пампорово на изложението „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“.

От публикувания за обществено обсъждане документ става ясно, че планинските водачи трябва да бъдат вписани в Националния туристически регистър. Според опита те ще бъдат разделени на планински водачи първо и второ ниво (за последното се иска поне две години опит).

Друго изискване е планинският водач да има придобито минимум средно образование, да е придобил практическата подготовка при стаж от поне две активни седмици в реална обстановка.

Задължение на планинския водач е да бъде дисциплиниран, наблюдателен, да поддържа добра физическа форма, да е лоялен и отговорен към потребителите на туристически услуги, пише в наредбата.

Практикуващите водачи ще бъдат вписани по право в регистрите след приемането на наредбата, след като предоставят необходимите документи.

„За първи път в България се създават единни изисквания за квалификацията и реда за упражняване на дейността на планинския водач“, коментира днес министърът, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Най-вероятно темата с планинските водачи не звучи атрактивно за широката общественост, но зачестилите случаи на инциденти в планините показват колко е важно човек да бъде отговорен,  когато практикува туризъм или спорт в планината“, каза тя.

Ангелкова обясни, че чрез страницата на  Министерството на туризма всеки ще може да провери дали даден водач е вписан в Националния туристически регистър.

Министърът подчерта, че резултатите от изминалия зимен туристически сезон са били положителни. „Тогава отчетохме над 8% ръст на чуждестранните туристи в България и близо 5% повече приходи от международен туризъм“, каза тя. Ангелкова припомни, че благодарение на облекчените визови процедури посещаемостта на турските туристи се е увеличила с близо 30% през сезон Зима 2014/2015. Ръст има и от други пазари - Великобритания 15%, Германия 11%, Израел 26%, Македония и Сърбия – по 9%, Гърция 6% и др.

Цитираните от министъра данни на Евробарометър показват и сериозен интерес от страна на българските граждани към активна почивка в българските планински курорти. 33% от българите посочват като основна цел за ваканцията си посещения на планина и разходка сред природата и повечето я организират в рамките средно на 3 нощувки. През зимния сезон 75% от българите избират собствената си страна за своя отдих.

Министърът на туризма обяви, че вече е започнала подготовката и за новия зимен сезон, като днес ще се проведе първата среща с контролните органи, бранша и местната власт, за да бъде проверена тяхната готовност.

Очакванията са той да бъде поне толкова добър, колкото и предният. „Рано е все още да се правят конкретни статистически прогнози, но първоначалните очаквания са за интерес от балканските страни, предимно Турция, Гърция, Македония, Сърбия, както и от Израел, Молдова, Холандия. Надяваме се да задържим добро ниво и на британските посетители“, заяви министърът.

За предстоящия сезон министерството ще заложи на дигиталната реклама.

През Зима 2015/16 ще действат и наредбите за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите и работата на ски патрулите, както и за изискванията към планинските хижи.

Министърът на туризма обърна внимание и на последователната политика, която  провежда Смолянският край за развитието на целогодишен туризъм. По данни на „Пампорово“ АД през изминалия зимен сезон курортът е имал водеща позиция на вътрешния пазар с 68% дял на българите и 9% ръст на всички посещения.

През юли тази година в Смолянска област са регистрирани 54% повече туристи в хотелите в сравнение със същия период от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още