IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Митов: Разширяването на Евросъюза ще се състои в средносрочен план

Външният министър определи като наложително изграждането на интерконекторни връзки на Балканите

15:36 | 23.10.15 г.
<p>
	Среща на комисиите по външна политика към парламентите на България, Румъния и Сърбия. <em>Снимка: МВнР</em></p>

Среща на комисиите по външна политика към парламентите на България, Румъния и Сърбия. Снимка: МВнР

Разширяването на Европейския съюз ще се състои в средносрочен план и страната ни ще продължи да подкрепя съседите си от Сърбия по пътя им към европейската интегрaция. Това е заявил българският външен министър Даниел Митов по време на тристранна среща на комисиите по външна политика към парламентите на България, Румъния и Сърбия в София, информира МВнР.

Обозримият период за това разширяване ще е отвъд следващите четири години, но именно затова се провеждат подобни срещи, за да се излъчи позитивен сигнал към чакащите, подчерта министър Митов. Той добави, че България ще помага на съседите си и ще споделя натрупания по време на преговорите с ЕС опит.

Министърът отбеляза и доброто сътрудничество с Турция във връзка с бежанската криза и изтъкна, че по този начин се съдейства както за защита на външната граница на ЕС, така и в регионален план. Митов посочи, че към бежанците трябва да се подхожда с нужното уважение и помощ. Същевременно той настоява за придържането на правилата за регистрация на всички преминаващи границата и недопускане на нелегално придвижване.

Той подчерта, че трябва да се направи и ясно разграничение между бежанците, напуснали зони на конфликти поради война и икономическите емигранти. Според него за самите граждани, търсещи убежище, трябва да стане ясно, че не могат да останат в дългосрочен план в рамките на ЕС, а напротив – след успокояване на обстановката в Сирия е необходимо да се върнат и да допринесат за възстановяването на страната си. Митов акцентира също така върху постигането на единна европейска позиция по бежанския проблем.

Като друг важен въпрос на регионалното сътрудничество министър Митов изтъкна осигуряването на енергийната независимост на Балканите, както и създаването на Европейски енергиен съюз. За целта е наложително изграждането на интерконекторни връзки между балканските съседи. Българският външен министър прогнозира, че това, както и създаването на терминали за втечнен газ, ще допринесе в бъдеще за сериозно намаляване цените на природния газ.

Митов определи като приоритетни теми в сътрудничеството между балканските страни още енергийната независимост, транспортните коридори и инфраструктура. Наред с работата по Дунавската стратегия той посочи, че трябва да продължи и изграждането на Паневропейския коридор №10 и свързването на столиците на България, Сърбия и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още