IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтича крайният срок за закупуване на права за засаждане на лозя

Националната програма за винарския сектор ще работи по нови правила

13:45 | 13.11.15 г. 2
Изтича крайният срок за закупуване на права за засаждане на лозя

Изтича крайният срок за закупуване на национални права за засаждане на нови лозя с винени сортове. Това предупреди Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното, на дискусия с бранша.

Агенцията разполага от 2012 г. с 200 000 дка права от национален резерв, които важат до 31 декември 2015 г. След закупуването им производителите се ангажират да създадат новите насаждения до 31 юли 2018 г.

Цената за закупуването е 1,5 лв./дка, а проверката на място – 150 лв. Условието е да се представи документ за стопанисване на земята – собствена или под аренда. За три години към момента са закупени само 1500 ха права, а от тях 900 ха са вкарани в проекти, обясниха представители на агенцията.

Стопаните, закупили права, имат право да създадат насажденията с евросубсидии, които покриват 75% от инвестицията. Правата не могат да бъдат продавани или прехвърляни към други масиви.

След 31 декември 2015 г. България губи тези права. От 2016 г. лозята пак ще могат да се увеличават, но само с 6000 дка годишно. В този случай стопаните няма да имат право на еврофинансиране.

На въпрос може ли да се купуват права за стари лозя, които трудно могат да бъдат възстановени, Коев каза, че ако са запуснати и се водят горски фонд, трябва да се изчистят и може да се купят права. За лозя в лошо състояние, дерегистрирани от ИАЛВ, не може да се купят национални права, според европейските регламенти, беше категоричен той.

Коев отчете, че са усвоени 74% от средствата по Националната програма за лозаро-винарския сектор за последната финансова година, а по мярката за преструктуриране и конверсия – близо 78%.

Слави Кралев – директор на дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ в МЗХ, представи промените в Наредбата, по която ще се прилага Националната програма лозаро-винарския сектор за периода 2016 – 2018 г.

Заради големия брой очаквани проекти ще има ранкинг (класиране) по точки. Например 20 точки ще получават стопаните, които не са получавали подкрепа досега или пък ако проектът реализира права за засаждане, купени от ИАЛВ. Допълнителни точки се дават за проекти от Северозапада, защитени географски указания, малки и средни стопанства до 30 ха, млади производители, групи производители, за биовино. Класират се проекти, получили минимум 5 точки.

При проекти с равен брой точки остатъкът от бюджета се разпределя между тях. Въвежда се таван от 3 млн. лв. за проект. Заявление за участие в ИАЛВ ще се приемат целогодишно. Кандидатът посочва изрично дали иска авансово плащане. За да не се губи бюджет, ако някой е заявил искане за аванс и до два месеца от сключване на договора не представи заявление с банкова гаранция, отпада.

Въвежда се ранкинг и за популяризирането на пазари на трети държави. Заявленията вече се подават директно в ДФЗ.

Министърът на земеделието Десислава Танева каза, че наредбата се променя, за да се постигне прозрачно разпределение на средствата. Тя припомни, че в новия период интересът към евросубсидиите е много голям, затова са необходими ясни критерии за ранкинг.

Тя за пореден път обясни, че винопроизводителите няма да бъдат разглеждани като приоритетен сектор, когато кандидатстват по мярка 4.2 от ПРСР за преработка и маркетинг. „Вие имате отделна програма. Тя не е за инвестиции в производството, но така или иначе подобрява конкурентоспособността на сектора“, каза Танева.

На въпрос дали производителите ще получават подпомагане за застраховане на реколтата председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев обясни, че тази възможност е отпаднала поради липсата на интерес. Камарата е предложила да бъде възстановено подпомагането за застраховане, което може да стане евентуално за следващата реколта. Кралев обаче допълни, че ако това стане, ще намалеят средствата за конверсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Вече и правото ли да сеем започваме да си го купуваме?Малиииииии, ЕС е на път да надмине по глупост и простотия всички в цялата история досега, дори и комунистите и мюсюлманските откачалки дето избиват по-различните от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Начукайте си го!Ако на българина му спрат виното и ракията ще му падне пердето и тогава ще видят тъпите евробюрократи какво е революция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още