IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на полетите за България и данни от курортите рисуват добър зимен сезон

Заявените сезонни полети на Летище София са 178, с 80 повече от миналия зимен сезон

14:06 | 20.11.15 г.
Ръст на полетите за България и данни от курортите рисуват добър зимен сезон

Данни от туроператорите и зимните курорти, както и силно увеличение на заявените сезонни полети на Летище София вещаят ръст на туристите през предстоящия зимен сезон.

Очаква се между 5 и 7 на сто ръст (на туристите) за предстоящия зимен сезон, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол, цитирана от БТА. Прогнозата е на базата на данни от ранните записвания, предоставени от туроператорите и зимните курорти.

През изминалия зимен сезон беше отчетен над 8 на сто ръст на чуждестранните туристи в България и близо 5 на сто повече приходи от международен туризъм, напомни министърът.

Благодарение на облекчените визови процедури - политика, която ще продължим да прилагаме и през този зимен сезон, посещаемостта на турските туристи се е увеличила с близо 30 на сто, каза Ангелкова. Ръстове има и на други целеви за България пазари: Великобритания - 15 на сто, Германия - 11 на сто, Израел - 26 на сто, Македония и Сърбия - по 9 на сто, Гърция - 6 на сто. Очакванията са през предстоящия зимен сезон тази положителна тенденция да продължи, коментира министърът.

Тя аргументира очакванията си с данни за заявените сезонни полети на Летище София - 178, което е с 80 повече спрямо миналия зимен сезон. Тази зима на Летище София са заявени шест пъти повече сезонни полети от Киев и е включена нова дестинация Копенхаген. Броят на сезонните полети, заявени от Лондон за София, е 69 при 24 през миналата година.

На Летище Пловдив се очаква по-голям брой полети и пътници от важни за зимния туризъм за страната ни пазари като Израел - 14 нови полета, Холандия - 13, Великобритания - 5, каза министърът.

Предстоящият зимен сезон е гарантиран и по отношение на почистването на пътищата, коментира още министърът. Тя припомни, че има регулярни срещи с ресорните министерства, които са я уверили в това.

Дора Янкова от БСП – Лява България обаче изрази своите съмнения в тези гаранции, свързани основно с факта, че не са били укрепени свлачищата по пътя Асеновград – Пампорово. Депутатът допълни, че има опасения и относно захранването с електроенергия на зимните курорти по време на пиковите часове на потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още