IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството даде още 3 млн. лева за довършване на депото на Кърджали

Строителството на регионалния център за управление на отпадъците край с. Вишеград започна през 2008 г. и беше спирано неколкократно

15:07 | 09.12.15 г.
Правителството даде още 3 млн. лева за довършване на депото на Кърджали

Министерският съвет отпусна още малко над 3 млн. лева за довършването на регионалния център за управление на отпадъците в Кърджали, съобщават от пресцентъра на правителството.

Това стана с постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2015 г.

Сумата е за осигуряване на финансиране за приключването на договори по проект, съфинансиран от Кохезионния фонд и управляван от екоминистерството и община Кърджали. Средствата са предвидени в централния бюджет.

Строителството на регионалния център за управление на отпадъците в Кърджали край с. Вишеград започна през 2008 г. с пари от ИСПА, но след неколкократно „замразяване“ беше спряно през 2010 г. заради липсата на средства за задължителното съфинансиране.

Властите промениха проекта, като от него отпадна инсталацията за сортиране и компостиране на отпадъците и беше намален обемът му, за да намалят цената му.

Междувременно Брюксел спря финансирането заради прекратеното строителство, а след орязването на проекта го поднови и удължи срока за изпълнение до края на 2011 г. Той не беше спазен и парите по ИСПА бяха безвъзвратно загубени.

В момента отпадъците на община Кърджали и няколко околни общини се депонират на временно сметище, което е с почти апълнен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още