IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов фонд за старт-ъпи започва дейност през следващата година в България

Според експерти бизнес средата за стартиращи компании става все по-динамична с възможности за все нови проекти и възможности

10:03 | 27.12.15 г. 1
<p>
	<em><span class="photo-source">Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</span></em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обмисля се нов фонд „България“ в подкрепа на старт-ъп обществото, който ще бъде с частни инвестиции. За пръв път догодина ще има европейски пари за стартиращи компании, при които водеща ще бъде ценността на идеята, а не толкова „метриката и размера на компанията“. Това казаха гостите на предаването Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

2015 г. беше много успешна, а 2016 г. ще бъде още по-успешна, като постигнатото ще се надгражда. Около това се обединиха Николета Митева от AIESEC, Нед Дервенков, старт-ъп предприемач и Христиан Даскалов, автор на „Стейкхолдър мениджмънт“.

Митева сподели, че бизнес средата за стартиращи компании става все по-динамична, като се представят възможности за все нови проекти и възможности. 

„2015 бе изключително успешна за нови начинания в сферата на иновациите и технологиите. Отвори врати първият в страната и най-големият на Балканите технологичен парк, а София получи много категорично и ясно разпознаване в старт-ъп общността. Нареди се сред топ градовете за стартиране на нов бизнес“, каза Даскалов. 

По думите му 2016 ще бъде още по-успешна и постигнатото ще се надгражда. За поредна година ние сме сред основните локации в аутсорсинг индустрията. Филипините, Египет и България, това са местата, където се развива IT аутсорсинга. 

В момента се наблюдава развиваща се тенденция, бизнесът започва да търси хора, които са по-мотивирани, отколкото образовани, каза Николета Митева. Това според нея е позитивна тенденция, „но дали има връзка между бизнеса и образователната ни система, бих казала, че е по-скоро минимална“.

По думите й в повечето университети не се предполага да бъдеш проактивен, а „трябва сам, на тази крехка възраст, да намериш начин да бъдеш проактивен. Така човек губи себе си и не може да намериш това, което търси“. 

Даскалов допълни, че е важно в образователната система да се даде на младия човек свобода, да бъде изкаран извън системата, да бъде в по-различна среда, в природата, да се въведе състезателен елемент и игровизация. Всички тези възможности, когато се комбинират, дават траен резултати.

Даскалов цитира и писмото на Марк Зукърбъргър, в което заявява намерението си да дарява богатство за десетки милиарди в индивидуализация на образованието. Тези процеси са изключително интересни и ние не трябва да сме последни, а от първите.

"Финансирането по принцип е трудно. Хората не дават просто така пари за каквото и да е“, коментира тънкостите на финансирането на старт-ъп проекти Нед Дервенков, автор на книгата „Предприешествие“.

Той обаче изтъкна, че инструменти, като европейски средства и двата фонда, които дадоха началото на старт-ъп обществото подкрепят доста компании. Доста чуждестранни фирми също започнаха да финансират стартиращи компании. 

По думите му „енджъл инвестмънтът е все още някаква мистика в България – хора с частни капитали да финансират предприятия. Надявам се да се подобри точно ангелското финансиране в България“. 

„Онези, които са смели, могат да напуснат пристанищата, да отплават в открити води и да успеят. Буквално в началото на следващата година стартира програмата за иновации и конкурентоспособност в една конкретна процедура, в която и стартиращи компании ще могат да получат подкрепа“, каза Христиан Даскалов. 

По думите му ще се дава възможност за финансиране на база потенциал на идеята, а не на база на метрики и големина на компанията: „Може да си малък, но ако си разкрил нова ниша, то това е най-големият потенциал. Това ще позволи на много старт-ъпи да се включат“. Даскалов посъветва да се наблюдават именно тези процеси: „Това е моят съвет. Бъдете активни и не се страхувайте от провал".

Той насочи вниманието и към Оперативната програма за наука и образование, която стартира през 2014. „Големи усилия се положиха от гражданския сектор, от бизнеса и от публичния сектор, за да я има тази програма. Тя носи зад себе си 1 млрд. и 300 млн лв, които ще се влеят в системата на българското образование“. 

Според него в рамките на тези програми има много възможности да придобиеш опит и да работиш по проектите, които ще се случат.

„Човек, стига да има амбиции, може малко по малко да постигне това, към което се стреми. От пробата, от грешката, от провала се учиш. Във финансите е така. Когато работиш с чужди пари, е опасно. Носиш риск, но рискът за мен е нещо хубаво", завършва Даскалов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още