IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфискуваната контрабандна дървесина не е намаляла през тази година

Агенцията по горите обмисля нови законови мерки срещу нарушителите

11:39 | 28.12.15 г.
Конфискуваната контрабандна дървесина не е намаляла през тази година

Предприетите мерки за опазване на горите от незаконната сеч не дават желания резултат, защото количеството на конфискуваната контрабандна дървесина не е намаляло през тази година. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по горите Тони Кръстев пред БНР. 

До декември 2015 г. общо около 12 хил. куб. м е задържаната незаконна дървесина. В сравнение с предходните години малко по-малко е облата дървесина, малко повече са задържаните дърва за горене, обясни той.

Според Кръстев това, което обезсилва труда на всички лесовъди, е ниската събираемост на глобите - сега около 12-15%.

По думите на Кръстев в началото на 2016 година ще бъде предложена за обсъждане промяна в Наказателния кодекс. Предложението е всички нарушители, които имат повече от три наказателни постановления, влезли в сила, следващите им нарушения да бъдат третирани като престъпления, а не като административни нарушения, тъй като в наказването на престъпления ефективността е много по-голяма, обясни директорът на Изпълнителната агенция по горите.

Законовите промени обаче трябва задължително да бъдат внимателно обсъдени, за да не се стига до корупционни практики. Резултати от новите мерки срещу незаконната сеч може да се очакват към средата на следващата година, посочи Кръстев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още