IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между 50 и 60 хил. души напускат България всяка година в търсене на работа

Годишно българите, работещи в чужбина, изпращат на своите роднини над 1,7 млрд. лева

12:54 | 09.01.16 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Между 50 и 60 хил. души напускат България всяка година в търсене на работа

Всяка година между 50 и 60 хиляди души напускат България в търсене на работа в чужбина. Тези данни за трудовата емиграция изнесоха синдикатите, цитирани от "Нова телевизия" . Според коментарите това сериозно затруднява пазара на труда у нас.

2,5 милиона българи в трудоспособна възраст са зад граница. Годишно тези хора изпращат в страната над 1,7 милиарда лева. Това пък е причина за поредния български абсурд - най-големият инвеститор на България са... българите.

Така голяма част от българските безработните разчитат на парите от свои близки в чужбина. И вместо да отидат в бюрото по труда, те предпочитат да си останат у дома.

В шивашки цех в Търговище заплатата е над 600 лв. за 8 часов работен ден, при осигурен транспорт и ваучери за храна. Служителите могат дори да се възползват от услугите на масажистка, зъболекар или фризьор, ако имат нужда.

Там работят над 350 души, някои от тях над 20 години. Има и свободни места и пусната обява за работа. Желаещи за работното място обаче са само двама души. А в областта безработните са над 8 200 според официалните данни.

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 25 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Винаги ме е учудвал факта че БГ елита не изпитва срам когато общува с "колегите си" извън България! :)))) Чуждия бизнес сигурно гледа на тях така както среден по доход българин тук в БГ гледа на р-о-м-с-к-и бизнесмен. Вярно имал хубава къша но къде!? Ами в махалата и все си мирише на Р-О-М. ! :))) Та и БГ бизнесмена. Обрал парите за тротоари с градеца си и прибрал парите за осигуровки на работниците си па си купил "бентли" та да му се възхищават а те гледат на него в чужбина като на Р-О-М! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Винаги ме е учудвал факта че БГ елита не изпитва срам когато общува с "колегите си" извън България! :)))) Чуждия бизнес сигурно гледа на тях така както среден по доход българин тук в БГ гледа на р-о-м-с-к-и бизнесмен. Вярно имал хубава къша но къде!? Ами в махалата и все си мирише на Р-О-М. ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Съветник на британския премиер Дейвид Камерън в типично британски хумор, коментирал хвалбите на българския премиер Бойко Борисов за това, че трима папи са го погалили по главата или казано по-точно благославяли със следният израз:Докато три папи са галили Борисов, 1 милион българи са емигрирали, от тях 500 000 само при нас в Англия, считайте каква е икономическата ситуация в България. Всеки българин по света и останал у нас, може да си представи какво си е помислил британския премиер, пише podoko.eu.Толкова е жалко да се хвалиш с папата пред протестант от първата държава в Европа, която е отхвърлила католицизма и религиозния сан на папата в своята църква.В същото време да си ръководител на най-бедната държава в Европа и твоите граждани да емигрират с по хиляда на ден именно в Обединеното кралство, на което е премиер Дейвид Камерън.Неговите спецслужби и съветници отлично са го осведомили, какво е жалкото положение в страната ни България, в която отдавна държава вече няма" sputnik.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
От 80-те години на миналия век е минало доста време. Бяхме деца а към момента някои от нас са станали и дядовци /аз още не де ха ха ха :))))/. Та ...не мислиш ли че сред нашето поколение зад граница има и фертилни жени и мъже? Аз лично познавам доста хора които са с по две а и три деца. Има такива със собствени къщи /не апартаменти/. Доста по лесно се гледат деца на запад. Кое точно ти е чудно в статията? Децата на тези семейства все още се имат за българи. Има и доста от тях които вече не са деца /над 18 годишни/ и работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Ти какво намекваш...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 5
scott
преди 8 години
много повече са напусналите. има инструкзионес да не се пише остро за демографската криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 32
FNM
преди 8 години
Това не е вярно. В момента населението на България е 7,2 млн. В средата на 80-те беше достигнало малко под 9 млн. От къде все взеха 2,5 млн. работещи зад граница (не броим деца и възрастни пребиваващи в чужбина) само болните синдикални мозъци могат да кажат.... И не особено професионални медии, които без да се замислят пускат подобни сензации. Преди Инвесторът по-добре селектираше подобни жълти измишльотини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още