IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовата инспекция засилва проверките на фирмите за саниране на сгради

Ще продължи и засиленият контрол на големите строителни обекти

14:59 | 11.01.16 г.
Трудовата инспекция засилва проверките на фирмите за саниране на сгради

Дейностите в селското стопанство и строителството ще са основен обект на проверки от Главна инспекция по труда (ГИТ) през 2016 г. Двете икономически сфери са сред рисковите както по отношение на трудовия травматизъм, така и при възникването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения, посочват от инспекцията.

Ще се следи за осигуряване на здраве и безопасност при извършване на строително-монтажни работи и за законосъобразното възникване на трудовите правоотношения по силата на еднодневните договори в отрасъл „Растениевъдство“, които бяха регламентирани с промени в Кодекса на труда и специална наредба от края на юли миналата година.

Условията на труд ще се проверяват във всички отрасли на селското стопанство.

При проверките в строителството специално внимание ще се отдели на предстоящото масово саниране на сгради по Националната програма за енергийна ефективност на многопрофилните жилищни сгради.

За извършване на дейностите по саниране често се използва изключително рисковият въжен достъп, посочват от трудовата инспекция. 

Ще продължи и засиленият контрол на големите строителни обекти и при извършването на строителство с голям обем изкопни работи. Той беше наложен в последните години заради едновременното изграждане на много инфраструктурни обекти, необходимостта да се работи в кратки срокове и често да се наемат бързо работници без нужната квалификация, което е предпоставка за повишен трудов травматизъм.

През 2016 г. ГИТ ще следи за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд за лицата, работещи чрез предприятия, които осигуряват временна работа.

Т. нар. „работници под наем“, които фирмите наемат от предприятия, осигуряващи временна работа, по закон трябва да работят при същите условия, при които полагат труд работниците на предприятията ползватели. Данните на европейската статистика обаче показват, че трудовият травматизъм при работниците под наем е два пъти по-висок отколкото при другите работници.

Ще се проверяват предприятията, осигуряващи временна работа, за да се установи колко работници са устроили на работа и в кои фирми. След това ще се проверяват и предприятията-ползватели на работната ръка, ако дейността им е у нас.

На фокус в контролната дейност на ИА ГИТ са още посредническата дейност и условията, при които се командироват български работници в държави-членки на ЕС. Планирана е и мярка за проверки в малки и средни предприятия с цел противодействие на сивата икономика.

Продължава периодичният контрол на условията на труд в рисковите производства - добивна и химическа промишленост, леене на метали и др., които ежегодно се проверяват на три, шест или 12 месеца в зависимост от степента на риска в тях.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още