IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работнически инспектори да следят за условията на труд, иска КТ "Подкрепа"

Отпадането на задължението на работодателя да обявява на подходящо място правила за безопасни условия на труд е опасно, алармира синдикатът

10:29 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Работнически инспектори да следят за условията на труд, иска КТ "Подкрепа"

Подготвяните законови промени, с които отпада задължението на работодателя да утвърждава и обявява на подходящо място правила за безопасни условия на труд, представляват „отказ от всякаква социална отговорност“. Това се казва в отворено писмо на КТ „Подкрепа“, изпратено до медиите.

Приемането на промените в пленарна зала „ще означава, че занапред липсата на безопасни условия на труд дори няма да се таксува като нарушение на Кодекса на труда“. Илюстрация за последиците, които могат да настъпят, са фаталните инциденти в мина „Оброчище“ и срутилия се хотел в курорта „Слънчев ден“, смятат от синдиката.

Според КТ "Подкрепа" години наред властите неглижират предложението на синдиката да бъде въведена отново фигурата на работническия инспектор, с което да се разшири контролът по безопасност на труда в предприятията, както и по-добрата регламентация на трудов контрол след сигнал на синдикална структура. В момента държавният контрол се извършва от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” към МТСП, но тя разполага само с 800 инспектори, напомнят от КТ „Подкрепа“.

Членуването в синдикални организации е една от гаранциите, че работодателите ще спазват елементарни трудови права, извоювани и залегнали в основополагащи документи като Кодекса на труда, допълват от профсъюза.

От там изразяват и опасения от заплахата за трудовите права от планираното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС.

Трудовите стандарти в САЩ значително се различават от нашите, посочва се още в писмото. В изследване на Европейския парламент „Въздействие на ТПТИ върху европейския енергиен пазар и промишленост“ от януари 2015 г. се споменава за драстични различия: САЩ не задължават работодателите да сключват трудови договори, няма и ограничения на работното време. Свидетели сме до какви издевателства водят тези практики дори в момента, поради което се надяваме българските управляващи да не допуснат легализирането им, посочва се в писмото на синдиката.

От там настояват да се спре и порочната практика на наемане на поредица подизпълнители. Нерядко последният не изискват специална квалификация от работниците, не спазва установените трудови правила, дори не подписва договори със служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още