IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рециклиращият бизнес предлага 1 000 лв. годишен лимит на плащанията към граждани

Има опасност новите разпоредби да блокират общинските кампании за събиране на отпадъци от домакинствата, предупреждава ресорната асоциация

16:12 | 11.01.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Рециклиращият бизнес предлага 1 000 лв. годишен лимит на плащанията към граждани

Да се увеличи лимитът на сумата, която рециклиращите фирми могат да плащат на граждаяни за предадени отпадъци, до 1 000 лева годишно. Това предлагат от Българската асоциация по рециклиранека с последните предложения на Министерството на околната среда и водите за изменения в Закона за управление на отпадъците.

В момента законът забранява на гражданите, които предават отпадъци, да им се плаща в брой. С новите предложения се въвежда таван от 100 лева годишно, което според организацията е недостатъчно.

В други държави от Европейския съюз „ЕС“ също има годишен „таван“ на плащанията от рециклиращия бизнес към граждани - Испания – 2 хил. евро, в Гърция – 500 евро, Италия – 1 000 евро независимо от вида на субекта (физическо или юридическо лице), дава пример асоциацията.

С цел да се увеличи събираемостта на вторични суровини, от които има както икономически, така и екологични ползи за страната, е необходимо да се въведе по-голям лимит за безкасово плащане, например от 1 000 лева годишно, като по този начин ще се предотврати незаконното предаване на материал с цел заобикаляне на нормативните изисквания, допълват от организацията.

По-високият лимит ще осигури и избягване на „изтичането“ на материал към съседни държави, в които няма изисквания за безкасово плащане или лимитът е по-голям, посочват още експертите.

Като недостатък и нова административна пречка пред рециклиращия бизнес от ресорната асоциация посочват и предложението фирмите да променят предназначението на площадките, върху които се разполагат, заради изискването това да е изрично указано върху скицата на площадката.

В момента Законът за управление на отпадъците изисква площадките за метални отпадъци да се намират в производствени и складови зони, т.е. от няколко години вече няма скрап площадки в жилищните райони. Благодарение на това площадките намаляха от 2 300 бр. на около 900 бр., съответно рязко намаляха кражбите на черни и цветни метали и се улесни контролът от страна на администрацията, посочват от асоциацията.

Според организацията е достатъчно площадката да е разположена в промишлена зона. Новите разпоредби ще блокират възможността за извършване на дейност поне за година по независещи от компаниите причини, тъй като трябва да се промени предназначението на площадката и да се направи нов подробен устройствен план.

Асоциацията предлага и да се въведе възможност дейност с отпадъци да се извършва по два начина – с разрешение, когато дейността се осъществява на площадка, или чрез регистрационен документ, когато само се събират отпадъци и се предават на чужда площадка.

Необяснимо защо се предлага физическите лица да не могат да предават скрап на фирми, които имат регистрационен документ за събиране на отпадъци, независимо дали сделката е възмездна или безвъзмездна, посочват от асоциацията. Според тях така няма да могат да се провеждат дори общинските кампании за събиране на отпадъци от домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Защо цензурирате думата ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Един клошар може да събере пластмаса от кофите за *** за една заплата месечно. В този смисъл тези лимити са контрапродуктивни - това ще принуди клошарите да сепарират по-малко ***, което ще се отрази зле на рециклирането.Тези, които плащат за гласуването на подобни ограничения са лицата, които имат изгода от това да получават безплатно ценни суровини и така да реализират печалба.Затова направиха и контейнерите за *** с тесни отвори за да не може клошарите да вадят от тях *** и да го продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още