IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистърът на особените залози става част от Агенцията по вписванията

В момента все по-малко компании използват тази възможност за обезпечение

16:06 | 19.01.16 г.
Регистърът на особените залози става част от Агенцията по вписванията

Централният регистър на особените залози Министерството на правосъдието в бъдеще няма да е самостоятелно юридическо лице към министъра на правосъдието, а част от структурата на Агенцията по вписванията. Това предвиждат промени в Закона за особените залози, публикувани за обществено обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg.

Предвижда се и цялостна електронизация на регистъра, както и превръщането му в публично достъпна база данни за вписаните обстоятелства по Закона за особените залози. 

Очаква се да бъде решен проблемът с противоречивата съдебна практика и нееднозначното тълкуване на разпоредби от закона, което според вносителите е недопустимо предвид спецификата на отношенията, които този закон  урежда -  финансиране срещу обезпечение.

В момента все по-малко лица, извършващи стопанска дейност, използват в договорните си и бизнес отношения този правен институт за обезпечение. Нерядко поради липса на ясни правила учредяването на особен залог се превръща в средство за злоупотреба, пише още в мотивите на вносителите на промените в закона.

С поправките се разширява кръгът на лицата, които могат да бъдат залогодатели, като са добавени и юридическите лица, създадени от лицата, упражняващи свободна професия, и юридическите лица с нестопанска цел за извършваната от тях стопанска дейност.

Съществен момент в законопроекта е правилото, че разпоредителните сделки, извършени от залогодателя със заложеното имущество без съгласието на заложния кредитор, са нищожни. Предвижда се и забрана за залогодателя да се разпорежда със заложеното по този закон вземане и да го залага повторно без съгласието на заложния кредитор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още