IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 5 хил. коледни дръвчета ще бъдат преработени в инсталацията "Хан Богров"

Инсталацията е преработила над 9 хил. т зелени отпадъци през 2015 г.

09:43 | 22.01.16 г.
Около 5 хил. коледни дръвчета ще бъдат преработени в инсталацията "Хан Богров"

Около 5000 коледни дръвчета ще бъдат преработени в Инсталацията за биологично третиране - "Хан Богров", съобщи БТА. Фирмите, които отговарят за поддържането на чистотата на територията на Столичната община, имат ангажимент да доставят на инсталацията разделно събрани зелени отпадъци, включително и коледните дръвчета. Събирането на изхвърлените от столичани коледни дръвчета продължава.

В момента те се намират на площадката за временно съхранение на зелени отпадъци в "Хан Богров" и предстои да бъдат преработени за производството на компост. Т.нар. компостиране е един от най-подходящите и икономични методи за третиране на биоразградимите отпадъци. Чрез компостирането се предотвратява образуването на парникови газове в атмосферата. Това е процес, при който органичните вещества се разграждат и се превръщат в хумосоподобен материал, наречен компост. При поставянето му в почвата той добавя жизненоважни хранителни вещества. 

Компостът не мирише лошо, богат е на органични съставки и е многофункционален подобрител на почвата. Затова той се използва в земеделието и градинарството, както и за производството на хумус за озеленяване или възстановяване на земята. Използването на компост подобрява физичните, химичните и биологичните свойства на почвата, както и почвеното плодородие.

От началото на 2014 г. функционира Инсталацията за биологично третиране на площадка "Хан Богров". За две години е изградена площадка с площ 7000 кв. м с две инсталации за преработване на зелени и на биоотпадъци на стойност 47 млн. лв.

Инсталацията е част от големия проект "Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община" на обща стойност 360 млн. лв. Част от него е Заводът за механично-биологично третиране в район "Кремиковци", открит през септември 2015 г. Като последен етап на проекта е предстоящото изграждане на инсталацията за производство на електро и топлоенергия в "Топлофикация София", в който ще се оползотворява RDF горивото, произведено от завода за отпадъци.

Зелените отпадъци не са боклук, а суровина, от която може да се произведе компост за наторяване на почвата. Това е и основното предназначение на изградената Инсталация за компостиране на зелени отпадъци - преработка на разделно събраните зелени отпадъци от парковете и градините на територията на Столична община по специална технология.

Преработените зелени отпадъци в инсталацията "Хан Богров" през 2015 г. са били общо 9 757 тона, от които е произведен общо 5 529 тона компост. Пълният капацитет на инсталацията е 24 000 тона на година. Една част от произведения през миналата година компост е употребен в парковете и градините на територията на Столичната община и в малки населени места около София. Друга част се използва в овощарството и земеделието за подхранване и подобряване на почви в Ямбол, Карнобат, Враца и др.

Освен от парковете и градините в София, в инсталацията "Хан Богров" постъпват и зелени отпадъци, събрани от граждани. По инициатива на Столичния инспекторат през миналата година в крайградските райони на София бяха открити седем специално обособени места, в които граждани могат да изхвърлят зелени отпадъци (листа, клони, трева, храсти и др.). Само за няколко месеца от откриването им са събрани 42 тона зелени отпадъци, от които в инсталацията в "Хан Богров" е произведен около 26 тона компост.

Специалните места за събиране на зелени биоотпадъци се намират в периферните столични райони, в които има предимно къщи с дворове и съответно повече растителност. В районите "Витоша", "Кремиковци" и "Панчарево" са разположени по две ограждения за клони, листа и трева. Обособена е и една площадка в район "Овча купел" в кв. "Горна баня". Жителите на район "Витоша" са най-активни в събирането на зелени отпадъци в специалните пунктове, посочват от Столичната община.

Гражданите биха могли да се възползват и от възможността за закупуване на компост, произведен от инсталацията. Цената на 1 тон е 7,20 лв. Той се предлага в чували или се пълни директно в автомобил на купувача. При покупка на количество над 13 тона е необходима предварителна заявка в Столичното предприятие за третиране на отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още