IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Янев: Бавното производство е най-големият проблем на съдебната система

Инвеститорите са обезпокоени от проблемите с върховенството на закона, твърдят представители на търговски камари

09:45 | 26.01.16 г. 1
Ст. Янев: Бавното производство е най-големият проблем на съдебната система

Бавното производство е най-големият проблем на съдебната система, а не толкова Конституцията или правомощията на прокуратурата. Това каза пред БНР Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Повод за коментара е акцията на десет търговски камари в България – вчера с писмо чуждестранните инвеститори настояха съдебната реформа да продължи. 

Стамен Янев коментира, че гледа на писмото като на подадена ръка в посока да направим своя екшън план, за да бъде постигнат резултат от съдебната реформа и това да подобри бизнес средата.

На въпрос дали има отлив на инвестиции заради нерешените проблеми в съдебната система той каза: „Вероятно. Все пак колегите напомнят, че успешната формула за голям обем инвестиции е ниска данъчна ставка и предвидима правна система“.

Зададохме сериозно темпо и има растеж на инвестициите, това е на база излъчваната от България стабилност, каза Янев.

Той очаква положителен отзвук от работата на новия правосъден министър.

Янев обаче отказа да отговори на въпрос дали скандалът около „Химко“ ще се отрази на инвестиционната среда у нас с мотив, че не е запознат с фактите.

„Докато другите страни излизаха от кризата, ние трябваше да минем през експеримент на правителството „Орешарски“. Факт е, че в България има стабилност и може да се прави бизнес. В класацията на Световната банка правене на бизнес стоим доста добре – на 38-мо място“, допълни Янев.

Той посочи обаче конкретни проблеми, като достъп до електричество, както и проблеми с упражняване на правата по договори. Това, по думите му показва, че в съдебната система има пробойни.

Отдавна представителите на бизнеса искат да обърнат внимание върху много бавно случващата се реформа в съдебната система, защото за инвеститорите е много важно тя да даде положителни резултати и да имаме солидна съдебна система. Това заяви пред БНР Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска Камара.

Той очаква в конкретни разговори с управляващите и депутатите чуждестранните инвеститори да дадат конкретни предложения.

"Обезпокоени сме от недостига на върховенство на закона. Забавянето на реформата води до несигурност в инвестиционния процес, а инвестициите са ключови за развитието на България. В съдебната система има много качествени и почтени хора, които могат да направят реформата", каза той.

Георгиев допълни, че имаме добри закони, но проблемът е в прилагането им. Той посочи като голям проблем забавянето на делата и кадруването в съдебната система. Висшият съдебен съвет (ВСС) не може да убеди обществото, че издига най-качествените хора в системата, допълни той.

Митко Василев, главен управител на Германската търговска камара, припомни последната анкета на камарата, в която бяха посочени като проблеми слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки и неефективното публично управление. На последно място в Централна и Източна Европа сме по критерий правна сигурност, допълни той.

"Вероятно много от нашите членове са се сблъсквали с корупционни практики, но това е сложно за доказване, каза Василев".

Той подчерта, че с писмото инвеститорите не искат оставки или персонални размествания. За скандала с „Химко“ Василев уточни, че бизнесменът Ян Аронов не е член на камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
hagan
преди 8 години
Точно и Ясно!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още