IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата отхвърля препоръката на ЕК за независим анализ

Анализ е заложен в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, внушенията за препоръчана външна експертиза са некоректни, според обвинението

18:47 | 27.01.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Прокуратурата отхвърля препоръката на ЕК за независим анализ

Прокуратурата отхвърли препоръката на Европейската комисия (ЕК) за независим анализ на дейността й. Това става ясно от позицията на държавното обвинение по повод публикувания днес мониторингов доклад на ЕК.

“Дадена е препоръка за „независим анализ на прокуратурата, както е заложено в правителствената стратегия за съдебна реформа, като се държи сметка за вече осъществените мерки“. Одобрената от парламента стратегия предвижда подобен анализ единствено в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Такъв подход на партньорство на международно експертно ниво се оценява положително от прокуратурата”, посочват от обвинението.

“Всякакви внушения за препоръчана външна експертиза и „двоен мониторинг“ на прокуратурата са некоректни и омаловажават професионалните усилия и достойнство на прокурорите и следователите”, изтъкват от институцията.

Прокуратурата изразява съгласието си с констатацията за бавния напредък на делата за корупция и организираната престъпност. В съобщението се изтъква обаче, че в доклада се посочва, че за успешна работа в тази насока са необходими действия на всички власти - законодателна, изпълнителна и съдебна.

“Ръководството на прокуратурата също е на мнение, че за преодоляване на неблагополучията трябва да се положат допълнителни усилия от всички институции съгласно законовите им правомощия”, пише в съобщението на институцията.

Държавното обвинение приветства и констатацията за необходимост от промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, за да се преодолее забавянето на наказателните производства и да се улесни преследването на корупционни престъпления.

От прокуратурата изтъкват като постижение за съдебната реформа, отчетено и в доклада, разделянето на Висшия съдебен съдебен съвет на две колегии и увеличаване правомощията на неговия инспекторат.

“Тези промени, наред с идеите за повишаване отчетността на прокуратурата, децентрализация в структурата й, въвеждане на електронно правосъдие, на ясни правила за кариерно израстване и дисциплинарни стандарти, бяха категорично подкрепени в миналогодишния доклад на ЕК. Комисията препоръча „изпълнение на съдебната стратегия, приета от правителството, както и разработените идеи, предложени от прокуратурата“, подчертава се в позицията.

Като удовлетворяваща се определя и оценката на ЕК за „прагматичния подход, следван от прокуратурата за укрепване на капацитета чрез организационни промени и по-тясно сътрудничество с други компетентни служби“ при създаването на Специализираното звено „Антикорупция“.

Прокуратурата поема ангажимент да проучи дела за корупция и организирана престъпност, по които заради неефективно разследване са постановени осъдителни решения на Европейския съд на правата за човека срещу България.

Държавното обвинение планира да ревизира и цялостната дейност на специализираната прокуратура, съобразно предвиденото в Стратегията за съдебна реформа, както и да допълни анализа си на делата за корупция, оповестен на в средата на 2013 г., включително със случаите на посегателство по отношение на средства на Европейския съюз.

Прокуратурата планира да покани и експерти на ЕК да се включат, за да подпомагат процеса на преодоляване на установени проблеми и призовава констатациите в доклада на Брюксел да не се ползват за персонални нападки и деструктивно институционално разделение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Много ясно.Един външен анализ и Георги Гергов заедно с Цацаров отиват директно в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
fortiss
преди 8 години
Тази наша прокуратура - охххххххххххххххх, до кога ли ще ги търпим?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
IMRO
преди 8 години
Наглост, наглост, наглост до базкрай!!!! Цацаров - вън от прокуратурата!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още