IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божидар Лукарски: България е желана дестинация от руските туристи*

Стокообменът с Руската федерация не ни удовлетворява, заяви министърът на икономиката

15:21 | 28.01.16 г. 2
Божидар Лукарски: България е желана дестинация от руските туристи*

България е желана дестинация от руските туристи, поради факта, че можем да осигурим по-висока степен на безопасност от други, доскоро предпочитани от тях дестинации. Това каза на пресконференция министърът на икономиката Божидар Лукарски

Сътрудничеството в туризма между България и Русия е една от темите, обсъждани в рамките на Междуправителствената българско-руска комисия за икономическо и научно техническо сътрудничество, която заседава в София, съобщи БТА.

Разискван е въпросът, свързан с обезпечаването на сигурността на руските туристи, предвид засилването на терористичната дейност на близки до руската граница държави, коментира Лукарски. По думите му е обсъдена и възможността за облекчаване на визовия режим, като за руските туристи под 16-годишна възраст българските визи са безплатни, а значително по-ниска е цената за руските туристи над тази възраст.

Става въпрос за връщане на руските туристи, които традиционно харесват българските курорти не само по Черноморието, коментира министърът. По думите му са обсъдени и много нови дестинации.

Концепцията на българското правителство за изграждане на газоразпределителен център на територията на страната бе една от основните теми в рамките на работната група „Енергетика“ към комисията. „През ноември миналата година проектът за газов хъб бе включен сред проектите от общ интерес на ЕС и за нас това е доказателство за важността му не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа“, каза министър Теменужка Петкова, информира пресцентърът на Министерството на енергетиката. 

По нейните думи България разглежда Русия като един от възможните източници на газови доставки за бъдещия разпределителен център.

„България и Русия потвърдиха заинтересоваността си от този проект. Ние бяхме информирани, че българската страна работи активно съвместно с Европейската комисия за получаване на необходимите документи по проекта. Когато това се случи, ще продължим диалога“, каза по този повод съпредседателят на комисията от руска страна Сергей Герасимов.

По време на дискусиите в рамките на междуправителствената комисия бе дискутиран и статутът на проекта „Южен поток“.  Двете страни обсъдиха възможността за намаляване на разходите в проектната компания „Южен поток България“.

По време на междуправителствената комисия АЕЦ „Козлодуй“ подписа с консорциум между „Русатом сървис“ и „Риск инженеринг“ договор, свързан с продължаване срока на експлоатация на шести блок на ядрената ни централа до 60 г.

Последна актуализация: 13:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Напротив, даже много разбира! Дано да успеят да обърнат досегашното отрицателно развитие и най-после бълг. туризъм да извлече полза! В цял свят ги искат руснаците като туристи, у нас има големи ***, ако не го признаят и не ги спечелим отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
obafeme
преди 8 години
Тоя явно не разбира какво говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още