IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божидар Лукарски: България е желана дестинация от руските туристи*

Стокообменът с Руската федерация не ни удовлетворява, заяви министърът на икономиката

15:21 | 28.01.16 г. 2
Божидар Лукарски: България е желана дестинация от руските туристи*

„България има възможност да увеличи износа си по водещи експортни позиции за Русия“, каза Лукарски по време на заседанието на комисията, цитиран от пресцентъра на МИ.

Като приоритетни в двустранните ни отношения с Русия бяха определени редица области като търговско-икономическо, инвестиционно и регионално сътрудничество, както и сътрудничество по линия на малките и средни предприятия; енергетика, туризъм, строителство, селско стопанство, информационно-комуникационни технологии, транспорт, корабостроене и кораборемонт, наука и образование.

„Състоянието на двустранното икономическо сътрудничество и по-конкретно стокообменът с Руската федерация не ни удовлетворява“, посочи още Лукарски.

Приоритетни области за увеличаване на износа на български стоки са хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, електроника, подемно–транспортна техника, металообработваща техника, електрически двигатели и генератори, облицовъчни материали от фаянс и керамика, санитарно оборудване, текстилни изделия и др.

„Противодействие на негативните тенденции в стокообмена може да бъде постигнато и чрез създаването на съвместни предприятия за консервиране на плодове и зеленчуци и оранжерии на територията на Русия, които да отглеждат еквивалентни на традиционно изнасяните от страната ни земеделски продукти“, каза министър Лукарски.

Той изтъкна, че по време на сесията е постигната договореност между Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия и Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес за насърчаване на съвместните предприятия и за участие в изложения в руските региони.

За насърчаване на стокообмена на селскостопанска продукция по време на сесията е договорено създаване на работна група в аграрния сектор.

По-активно участие на български строителни фирми в реализирани в Русия проекти също бе сред обсъжданите теми. В сферата на строителството предстои да бъде създадена отделна работна група. Според Герасимов създаването на тези две работни групи ще открие нова страница в икономическите ни отношения в тези два сектора.

В края на сесията бе подписан протокол за постигнатите договорености. Следващата сесия на комисията ще се проведе в началото на 2017 г. в Москва.

По данни на българската статистика стокообменът за 11-те месеца на 2015 г. между България и Русия намалява в сравнение с аналогичния период на 2014 г. с 35,7% до 3,6 млрд. долара, в т.ч. износът от България за Русия е намалял с 38,7% до 407,8 млн. долара, а вносът от Русия – с 35,3% до 3,2 млрд. долара. През 2015 г. отрицателното за България салдо в търговията с Русия достигна 2,8 млрд. долара.

В областта на търговията с услуги, данните на Международния търговски център, сочат ръст на износа на български услуги за Русия през 2014 г., който възлиза 887 млн. долара. Най-голям относителен дял имат пътуванията, в това число туристическите – 443 млн. долара, следвани от: транспортните услуги – 386,6 млн. долара, други бизнес услуги – 30,7 млн. долара и телекомуникационни, компютърни и информационни услуги – 22,6 млн. долара.

Петнадесетото заседание на Междуправителствената българско-руска комисия за икономическо и научно техническо сътрудничество се провежда след петгодишно прекъсване.

*Новината е допълнена в 17.18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Напротив, даже много разбира! Дано да успеят да обърнат досегашното отрицателно развитие и най-после бълг. туризъм да извлече полза! В цял свят ги искат руснаците като туристи, у нас има големи ***, ако не го признаят и не ги спечелим отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
obafeme
преди 8 години
Тоя явно не разбира какво говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още