IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И военните ще бъдат проверявани по антикорупционния закон

Координатори във всяко ведомство ще отговарят за секторните антикорупционни планове

16:12 | 17.02.16 г. 3
И военните ще бъдат проверявани по антикорупционния закон

И военните ще бъдат сред висшите чиновници, проверявани по готвения от вицепремиера Меглена Кунева антикорупционен закон. Предложението за това е лично на премиера Бойко Борисов, съобщи Кунева пред журналисти в МС. Днес по темата е било проведено оперативно заседание при министър-председателя.

„Започваме много активно работа, имаме добра основа - законът, който беше дотук, е с много висока оценка от страна на европейските ни партньори“, коментира вицепремиерът.

Антикорупционният закон, предложен от Кунева миналата година, беше бламиран още на първо четене от парламента. Сред забележките бе и тази за анонимните сигнали, по които ще се извършват проверки, а изразените опасения бяха за политическа атака. Днес Кунева опроверга това и разясни, че законът е много далеч от подобни намеци. 

„Сигналите са такива, които имат доказателства и са годни да се продължи по тях и такива, които нямат. Акцентът е върху това какво съдържание предлага сигналът, а не дали е подписан или не. В ЕК имаме абсолютно идентична практика“, коментира тя, като посочи, че акцентът ще е дали сигналът има „начало на достоверност“.

Задължението за деклариране на вещи по наем остава в закона. Освен това още една институция ще бъде част от предлагания единен антикорупционен орган – Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Дотук в него се предвиждаше да се обединят функциите на 3 институции – проверките на Сметната палата, анализите на БОРКОР и дейността на Комисията за конфликт на интереси.

“Целта е, когато се види очевиден конфликт на интереси или друга форма на необяснимо богатство, бързо да се трансформират резултатите от тази проверка и се отиде към отнемане на имущество, когато има доказателства за това“, обясни Кунева.

Според нея законът ще стане още по-силен и ще може да има резултати.

Днес правителството прие предложението на Кунева заместник-министри или други членове на политически кабинети да бъдат натоварени от съответния министър специално с политиката по борба с корупция. Вицепремиерът похвали специално зам.-министъра в МВР Филип Гунев за много добрия секторен план за борба с корупцията.

Избраните координатори ще отговарят за секторните антикорупционни планове във ведомствата и ще бъдат изслушвани в Националния съвет по антикорупционни политики, ръководен от Кунева.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Сараф
преди 8 години
Що трябва да се занимаваме с корупция като лустрацията е много по-просто нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още