IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозените през четвъртото тримесечие товари намаляват с 4,7% на годишна база

Увеличават се пътниците в метрото, а пътуванията с трамваите и тролейбусите намаляват

11:54 | 26.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Превозените през четвъртото тримесечие товари намаляват с 4,7% на годишна база

През четвъртото тримесечие на 2015 г. се наблюдава намаление както на превозените товари, така и на извършената работа от товарния транспорт в сравнение с предходното тримесечие, съответно с 6,8 и 4,1%. Това показват предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Същевременно превозените пътници и извършената работа от сухопътния, водния и градския електротранспорт се увеличават съответно от 1,1 и 3,4% спрямо третото тримесечие на 2015 година.

Годишни изменения

През четвъртото тримесечие на 2015 г. е регистрирано намаление при превозените товари - с 4,7% на годишна база, докато извършената работа от товарния сухопътен и воден транспорт нараства с 1,5%, показват предварителните данни.

Превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) се увеличават през четвъртото тримесечие на 2015 г. с 1,4% спрямо същия период на предходната година.
Извършената работа също бележи ръст от 7,8% спрямо четвъртото тримесечие на 2014 година. 

Сухопътен транспорт

През четвъртото тримесечие на 2015 г. превозените товари от сухопътния транспорт са 29,524 млн. т или с 1,464 млн. т по-малко спрямо съответното тримесечие на 2014 г., което основно се дължи на намаленото количество превозени товари от вътрешните превози на автомобилния транспорт.

Същевременно извършената работа нараства с 2% на годишна база и достига 8 741.9 млн. ткм, което е резултат от увеличеното средно превозно разстояние при международните превози на сухопътния транспорт.

Броят на превозените пътници от железопътния и автобусния транспорт през четвъртото тримесечие на 2015 г. е 121,432 млн., или с 3,4% повече спрямо същия период на предходната година, което се дължи на по-големия брой превозени пътници от автомобилния транспорт.

При автобусните превози също се наблюдава увеличение с 4%, докато при железопътните е регистриран спад от 7,7%.

Извършената работа през четвъртото тримесечие на 2015 г. отбелязва ръст с 8,6% в сравнение със съответното тримесечие на 2014 г. и достига 3 555 млн. пътниккилометра. Увеличение се наблюдава при автомобилния транспорт - с 10,9%, докато при железопътните превози извършената работа е с 8,1% по-малко.

Воден транспорт

През четвъртото тримесечие на 2015 г. както превозените товари, така и извършената работаот водния транспорт намаляват на годишна база съответно с 1 и 12,8%.

Намаление се наблюдава както при морския, така и при речния транспорт, което е в резултат не само на по-малкото количество превозени товари, но и на намаленото средно превозно разстояние. Броят на превозените пътници от водния транспорт през четвъртото тримесечие на 2015 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година е с 25% повече, което се дължи на международните превози на морския и на речния транспорт.

Извършената работа, измерена в пътниккилометри, също се увеличава (със 118.3 хил. пкм) в сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г. и достига 374.6 хил. пътниккилометра. Увеличението е в резултат на по-голямото средно превозно разстояние, на което са били превозени пътниците.

Градски електротранспорт

През четвъртото тримесечие на 2015 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) са превозили общо 66,208 млн. пътници, или с 2% по-малко спрямо същото тримесечие на предходната година.

Увеличение от 8,6% е регистрирано единствено при превозените пътници от метрополитена, докато при трамвайния и тролейбусния транспорт се наблюдава намаление съответно със 7,4 и 7,2%.

Извършената работа, измерена в пътниккилометри, също намалява с 1,2% спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г., като достига 281,8 млн. пкм, което се дължи на по-малкия обем извършена работа от тролейбусния и трамвайния транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още