IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Христов: Българският млечен сектор е в много тежко състояние

Правят се опити да се засили износът към арабските страни, каза председателят на Комисията по земеделие

13:28 | 13.03.16 г. 2
Румен Христов: Българският млечен сектор е в много тежко състояние

Българският млечен сектор е в много тежко състояние, заяви председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Румен Христов пред БНР. Тежко е по думите му и положението на други сектори, които имат отношение към руското ембарго.

Той смята, че вносът на краве мляко не може да се отрази в голяма степен на вътрешния пазар. България произвежда годишно около 500 000 т мляко, а миналата година са внесени от 25 хил. т от Полша, Унгария и Словакия, плюс 4 хил. т сухо мляко, което се влага в млечни продукти. 

Не бихме могли да възпрепятстваме вноса от ЕС, припомни Христов.

В момента се мисли да се подпомогнат фермерите по де минимис, но средствата по това направление ще отидат и за зеленчукопроизводителите и овощарите, които вече не могат да изнасят в Русия.
България прави опити да засили износа към арабските страни, които традиционно консумират саламурено сирене и кашкавал.  

Румен Христов допълни още, че започналите проверки в сектора са свързани с начина на производство и на доставка, с ценообразуването и плащането на данъци. Едновременно се вземат проби от млякото за установяване на неговото качество.

За съжаление, продължава недопустимото влагане на растителни мазнини в някои млечни продукти и тези преработватели, които нарушават разпоредбите, трябва да бъдат много строго санкционирани, а защо не и затваряни, смята Христов.

За кризата с превозвачите на гръцката граница той заяви, че не можем да очакваме пряка намеса на Брюксел, за да бъдат компенсирани фирмите. Трябва да се заведат искове срещу гръцките фермери, препоръча той.

Надявам се на националното събрание на ДСБ да се вземе решение за оставането им в Реформаторския блок. Това е успешна формула, коментира Румен Христов.

Според него евентуално излизане на ДСБ ще повтори събитията отпреди няколко години, когато партиите от Синята коалиция решиха самостоятелно да се явяват на изборите, което във времето се е оказало погрешен вариант.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
До 1 И аз много силно се съмнявам в компетенциите на този агроспециалист Н о да приемем че 500 хиляди тона са приети в мандрите Мандрите със сигурност са укрили поне 20% да не плащат данъци 600 хиляди тона може да се произведат около 90 хиляди тона сирена и кашкавали Вътрешното производство и общия европеиски пазар могат да ги приемат незабавно при високо качестви и реални цени Остават огромния пазар на българите в С А Щ и Канада Там живеят около 1 милион българи със солидни портфеили и утвърдени вкусови качества Всичко е в ръцете и умовете и предприемчивостта на мандрите Това е положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
Интересно изказване на човек, който трябва да има реални данни, а неговите, нещо не са баш както трябва. Да, малко над 500 хил. т. е преработеното мляко в мандрите, но произведеното е над 1 млн. тона(данните са на Агростатистика и съм сигурен, че не са верни). Пак според тия същите(поне за преброяването на животните им вярвам), в България има близо 300 хил. млечни крави, т.е. е нормално да дават над 1,5 млн. т. мляко. Нека добавя, че според НСИ, консумираме над 190 хил. т. кисело мляко, според Агростатистика под 140 хил. т.. Ясно е, че и мандри и кравар лъжат, но не ми е ясно защо наливам над 300 млн., за да продължава едно доста неефективно производство - преживно животновъдство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още