IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 г. ще са нужни още 500 млн. лв. за финансиране на нови терапии у нас

Инвестицията в клинични тестове и медикаменти в България възлиза на 450 млн. лева годишно

17:17 | 18.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

До 2020 г. ще са нужни още около 500 млн. лева, за да се финансират новите лекарствени терапии, които навлизат на българския фармацевтичен пазар. Това показват резултатите от изследване на международната компания за мониторинг на фармацевтичния пазар IMS Health, представени от мениджъра ѝ за България Кунчо Трифонов по време на бизнес форум My Success in Pharmacy, организиран от сп. Enterprise.

Той цитира данни, според които през 2015 г. у нас стандартните консумирани дози нови лекарства за специализирано лечение, пуснати след 2010 г. на пазара, са 1,7 на сто, а до 2020 г. очакванията са този процент да нарасне до 2 на сто. Въпросът е ще бъдат ли подготвени институциите да финансират разликата, коментира той. Според мнението на експерта ако държавата прилага само административни мерки за понижаване на разходите, очевидно е, че този процент на нови молекули на пазара у нас няма да бъде достигнат.

Ако финансиращите институции не адресират това разминаване в скоростта на развитие, ще има проблеми за пациентите, прогнозира той.

Ръстът в продажбите на хранителни добавки ще продължи в следващите две години да поддържа ръст от над 10 на сто, сочат още данните на компанията. Това е тенденция в цял свят заради желанието за здравословен начин на живот. Като цяло ръстът на фармацевтичния пазар в България през следващите четири години ще е около 7-8% годишно, сочат още прогнозите. За глобалния пазар ръстът ще е 4-7%, прогнозира Трифонов.

Прогнозата на IMS Health е, че през 2020 г. в България 55% от разходите за лекарства ще бъдат за оригинални медикаменти, 30% - за генерични, и 15 за лекарства на свободния пазар.

Разходите за специализирани терапии в България също ще растат. Ако през 2015 г. разходите за този вид медикаменти са 201 долара на глава от населението, до четири години ще са поне 225 долара. Кунчо Трифонов очаква увеличението да дойде от ръста на изписваната оригинална специализирана терапия. Именно към тези терапии се отнасят и биотехнологиите. 

Д-р Красимира Чемишанска, директор на Amgen в България, посочи, че днес около 500 млн. пациенти в света се лекуват с биотехнологични лекарства като единствена алтернатива за подход към тяхното заболяване. Около 300 са новите молекули, одобрени през последните десет години, а нови 900 са в различни фази на клинични проучвания. Това означава, че 4 от 5 нови медикамента ще бъдат от биотехнологично естество.

Инвестициите в клинични проучвания у нас възлизат на 150 млн. лева годишно, а заедно с лекарствените терапии общият инвестиционен принос на индустрията само в клинични тестове възлиза на 450 млн. лева, каза Зоя Паунова, директор на Astra Zeneca България.  Добавените ползи от тези инвестиции са достъп на българските пациенти до иновации, участието на българските лекари в международни изследователски срещи, трансфер на знания и ноу- хау, посочи Паунова.

Astra Zeneca инвестира 5,6 млрд. долара годишно в научни изследвания и нови продукти. Иновационният прогрес расте. Ако досега я наричахме тиха революция, отсега нататък ще се говори все повече за нея, коментира още Зоя Паунова.

Инвестициите, които се правят в научна и развойна дейност, са впечатляващи и осигуряват преки инвестиции в българското здравеопазване. Освен клиничните проучвания, д-р Красимира Чемишанска посочи готовността на компаниите да инвестират в образование на медицинските специалисти във висшите учебни заведения.

Според националната стратегия за развитие на клиничните проучвания очакванията са инвестициите в тази област през следващите две години да се увеличат с 35 млн. лв. и да достигнат до 190 млн. лв. в края на 2018 г.

Юлиан Узунов от Top Management Advisor призова да се подкрепи генеричната индустрия, защото с рестриктивни административни мерки тя фалира и ще избяга от България. Трябва са се намери баланс между индустрията и обществото, каза той и изтъкна, че има и сериозни аргументи за цените на лекарствата у нас – сред тях най-вече инвестициите в развойна дейност.

Факт е, че лекарствата са скъпи, но част от приходите се дават за благотворителност, фармацевтичната индустрия е голям работодател – с 4,44 млн. служители в световен мащаб, в България са 15 хил., посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още