IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се до 2020 г. употребата на лекарства в света да нарасне с 24%

Годишните разходи за лекарства на човек от населението в България към 2015 г. са 201 долара

20:13 | 26.02.16 г. 1
Очаква се до 2020 г. употребата на лекарства в света да нарасне с 24%

Глобалната употреба на лекарства до 2020 година ще достигне 4,5 трилиона дози за очаквано население от 7,6 милиарда души, или 1,6 дози на човек на ден. Глобално светът ще отбележи ръст от 24 на сто в консумацията на медикаменти спрямо 2015 година, тоест очакваме съществено нарастване на консумацията на лекарствени продукти само за няколко години. Тези данни обяви Кунчо Трифонов, мениджър за България на Международната компания за мониторинг на фармацевтичния пазар IMS Health. Той представи тенденциите в развитието на фармацевтичния пазар до 2020 година.

Над половината от населението на света ще консумира повече от една лекарствена доза на човек на ден, което е ръст от над 33 на сто в сравнение с 2005 година. Увеличението на консумацията на лекарствени дози ще дойде най-вече от Индия, Китай, Бразилия и и Индонезия, където е огромното струпване на населението и в същото време се съчетава с повишената покупателна способност, сочи изследването.

В развиващите се страни консумацията на медикаменти ще нараства, докато в развитите ще остане същата, но за сметка на това ще навлязат иновациите, които ще повишат разхода за лекарства.

Развитите пазари ще продължат и през 2020 г. да използват повече оригинални лекарства и специализирани терапии на глава от населението, докато развиващите се пазари ще имат по-голяма употреба на генерични продукти. След четири години употребата на иновативни лекарства, които са пуснати за употреба през последните десет години, ще съставлява 0,1% от консумацията в развиващите се пазари, но тя ще е 2-3% от консумацията на развитите пазари.

Нарастването на употребата на медикаменти се очаква да е най-голямо в страни с бързо нарастващо население – в Близкия изток, Африка и Източна Азия, докато в Русия не се очаква ръст заради намаляване на популацията в този район.

Консумацията на лекарства за България е три дози на ден на човек, или приблизително колкото е в Индонезия по отношение на консумирани лекарствени дози.

В развитите пазари консумацията на оригинални специализирани терапии – за онкозаболявания, редки болести, автоимунни заболявания, е близо 40 на сто от пазара, а традиционните терапии за масови заболявания са с по-малък дял. В развиващите се страни преобладава консумацията на генерика, а в развитите страни се употребяват повече иновативни продукти, което се обяснява с по-високата покупателна способност. До 2020 година тази тенденция ще се запази, а факторът покупателна сила ще изостря тренда. Ето защо в развиващите се страни все по-сериозно ще се затруднява навлизането на новите терапии, посочва проучването.

Употребата на оригинални специализирани терапии в развитите страни до 2020 г. ще е 3,3 на сто, докато в развиващите се - едва 0,1%. Относно стандартните терапии процентът е 1,9% в развитите и 0,1% в развиващите се страни. Тоест разделението по покупателна способност и въвеждането на иновациите остава голямо, коментира Трифонов. Развитието на технологиите и иновациите изпреварва тяхната адаптация и затова предизвикателствата на този пазар са големи. Ако финансиращите институции не адресират това разминаване в скоростта на развитие, ще има проблеми за пациентите, прогнозира експертът.

Новите терапии, навлезли у нас след 2010 г., са 1,7% през 2015 г., или доста по-ниско ниво спрямо другите пазари. Очаква се лек ръст до четири години до 2 на сто в брой опаковки. Търсенето ще расте, но остава проблемът с плащането им, защото иновативните препарати са скъпи и не могат да бъдат платени „от джоба”, нужно е адекватна намеса на финансиращите институции, коментира той.

Разходите за лекарства до 2020 година

Най-големи са разходите за лекарства в САЩ – 41%, следват водещите пет европейски страни, Япония и останалите развити страни. Данните са обясними, защото Америка е най-големият пазар за лекарства в света, коментира Трифонов.

Към момента 52% от разходите идват от оригинални препарати, а останалото е генерика и продукти без рецепта.

Прогнозата за България е, че до 2020 г. 55% от лекарствения пазар ще бъде оригинален, 30% - генеричен и 15% - медикаменти на свободния пазар. Нарастването на иновативния пазар е на базата очаквано повишаване на финансирането за новите терапии, които навлизат у нас. 

По прогноза ръстът на разходите за медикаменти в света до 2020 г. ще е 4-7 на сто на глобалния пазар. България не прави изключение и това нарастване е неизбежно заради иновациите и тяхната цена, посочи експертът.

Големите развити пазари се очаква да допринесат с 208 милиарда долара към нарастването на глобалния пазар до 2020 г. чрез употребата на иновативни медикаменти от тях. Това показва, че светът се развива и иновациите навлизат, но имат своята цена.

В България към 2015 г. разходите за лекарства на човек от населението са 201 долара за година, като се очаква да нараснат до 225 долара. Данните са много сходни с тези в Полша и въобще в Източна Европа, каза Кунчо Трифонов. Той очаква увеличението да дойде от ръста на изписваната оригинална специализирана терапия.

Иновациите, които предстои да навлязат на пазара и в България, са големи, променят парадигмата на лечението и до 2020 година ще има съществен напредък на специализираните терапии, прогнозира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още