IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IMS Health: Пазарът на лекарства в България е нараснал с 12%

През 2011 г. българите са купили медикаменти за близо 2,3 млрд. лева

12:06 | 18.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
IMS Health: Пазарът на лекарства в България е нараснал с 12%

Над 12%  ръст на продажбите на медикаменти в стойност бележи българският пазар за миналата година. Това означава, че българите са изпили лекарства за близо 2,3 млрд. лева през 2011 г., предаде БНР.

Пациентите са похарчили 1, 297 млрд. лева през миналата година, а държавата е купила медикаменти за 801 млн. лева. Най-голям ръст бележат хапчетата за хиретония, астма, урологични проблеми и за онкологични заболявания.

Специалисти от световната анализаторска компания за фармацевтичния пазар IMS Health прогнозират, че през следващите 5 години българите ще плащат повече за лекарства. Причината е в неудовлетворените нужди от здравеопазване. Освен това хората плащат все повече за лекарства с рецепта поради навлизането на пазара на по-нови медикаменти.

Специалистите отчитат стабилна финансова и търговска ситуация у нас, защото здравното министерство и здравната каса плащат лекарствата в срок. За сравнение в Румъния аптеките получават парите си за лекарства след 16 месеца, а в Гърция на болниците за лекарства не е плащано от 2007 година.

„Увеличава се доверието на пациентите в тяхната покупателна способност, показател, за което е ръстът на продажбите на хранителни добавки от 20% предвид, че те не са нито животоспасяващи, нито животоподдържащи“, заяви Кунчо Трифонов, регионален представител на IMS Health. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
А сме само 7 милиона. БЕДНИ, БОЛНИ, УНИЛИ, ОСИРОТЕЛИ, ОГРАБЕНИ, ОБЕЗСЪРЧЕНИ да ПАИСИЙ СРАМ ме е че съм БУГАРИН СРАМ ме е СРАМ ме е че допуснахме да ни ОТКРАДНАТ ДУХА НА НАЦИЯТА. СРАМ ме е от Младенов, Луканов, Димитров, Костов, Фердинант, станиШЕФ а за Бойко ще видим.Срам ме е господа и вие ДРУГАРИ СРАМ ме е че съм потомак на Левсики, ВАЗОВ и БОТЕВ СРАМ ме е, че го допуснахме.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още