IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолова: Здравна реформа напук на пациенти и лекари няма как да се случи

Лекарските протести са справедливи, заяви омбудсманът

14:23 | 31.03.16 г. 1
Манолова: Здравна реформа напук на пациенти и лекари няма как да се случи

Реформа в здравеопазването напук на пациентите и на лекарите няма как да се случи. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия на тема „Правата на гражданите като пациенти в светлината на здравната реформа”, предаде „Фокус”.

Манолова обобщи, че проблемите в сектора на здравеопазването са в два основни кръга. Първият е свързан с нарушения диалог, с факта, че решенията в сектора се налагат едностранчиво, без да се вземе мнението на пациентите и лекарите. Вторият кръг от проблеми е свързан с нормативния хаос и бъркотия, която цари в системата.

От 1 април на практика предстои да започне да действа този пълен с противоречия нормативен документ, който отново е наложен едностранно от Министерството на здравеопазването, посочи омбудсманът, визирайки подписания анекс към рамковия договор.

„Дали става дума за небрежност на някой анонимен чиновник или на някое по-високо лице от администрацията тепърва ще се изяснява. Във всички случаи подписът под това решение е на министър Москов“, каза омбудсманът. 

По думите й няма документ, който да не може да бъде променен и коригиран, „особено ако става дума за документ, който е пълен с вътрешни противоречия и на практика от утре няма как да бъде приложен".

Мая Манолова коментира, че обнародваният снощи в Държавен вестник Национален рамков договор довършва "нормативната каша", защото от текста на обнародваното решение става ясно, че той се опира на две наредби, взаимно противоречащи си. По думите й цените, обемите, наименованията и номерата на клиничните пътеки в двете наредби са различни.

"Ситуацията в здравеопазването допълнително се изостря и се влошава от протестите на общопрактикуващите лекари. Моето мнение като национален омбудсман е, че това са справедливи протести", каза още омбудсманът.

Българският лекарски съюз (БЛС) взе решение за общонационален протестен митинг на лекарите на 6 април пред Министерския съвет.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Pronto
преди 8 години
Ааа няма как - стой та гледай.Като вдигнаха винетките - да не би да беше по желание на шофьорите и пътниците!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още