IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявяват първите 7 процедури за наем на неохраняеми плажове

Идеята е максимално бързо обявените на сайта на Министерство на туризма неохраняеми морски плажове да намерят стопани

15:02 | 22.04.16 г.
Обявяват първите 7 процедури за наем на неохраняеми плажове

Днес ще бъдат обявени първите 7 процедури за отдаване под наем на неохраняеми плажове. Става дума за плажове с изтекли концесионни договори или прекратени такива. Това каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Идеята е максимално бързо обявените на сайта на Министерство на туризма неохраняеми морски плажове да намерят стопани, каза Ангелкова, цитирана от „Фокус”.

Управлението на плажовете вече премина към Министерството на туризма. Ведомството на Ангелкова изготвя нова концепция, според която плажовете ще бъдат групирани съобразно характеристиките им и така тези, към които не е проявяван интерес за стопанисване, ще станат атрактивни. 

В срок до 30 април концесионерите и наемателите на плажове са длъжни да представят за одобрение на министъра на туризма програмите си за организацията на водноспасителната дейност за летния сезон.

Преди седмица Ангелкова посочи, че предстои да се обяви отдаването под наем на повече от 20 плажа. Обявените неохраняеми плажове към момента са 90, или с пет по-малко от миналата година.

Сега по закон за неохраняемите плажове областните управители осигуряват спасителната дейност и почистването е от общините.

Като цяло предстоящият летен сезон се оказва доста положителен, коментира още министърът. На база ранни записвания към момента има индикации от основни за страната ни пазари за доста голям ръст на туристите – Русия (30%), Германия (от 10% до 40% за различните туроператори), Чехия и Унгария (15%), Полша (40%).

„Имаме готовност да посрещнем абсолютно всички туристи. При всички срещи с представителите на бранша, както хотелиери, така и концесионери, така и онези, които работят във всички други видове услуги, свързани с туристическия продукт, апелираме за запазване на високо и добро качество, така че туристите, които ни посетят това лято да се върнат и следващото и да можем да гарантираме устойчив туризъм“, заяви Николина Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още