IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Промените за втора пенсия ерозират пенсионната система

Ако неглижираме капиталовите схеми, не трябва да се изненадваме от низходящ тренд на чуждите инвестиции, предупреждава организацията

13:20 | 04.05.16 г. 2
АИКБ: Промените за втора пенсия ерозират пенсионната система

Направените предложения за промени в пенсионноосигурителната система ерозират втория капиталов стълб, а с това и пенсионния модел като цяло. Това се посочва в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО) на Министерството на финансите.

Прокламираното право на избор на осигурените лица също се поставя под съмнение с предлаганите промени. Създават се безпокойство у хората и притеснения за съдбата на средствата, акумулирани в техните сметки, пише в становището.

От асоциацията на индустриалците заявяват, че прехвърлянето на лични средства в общ пул е достатъчно основание за поетапно зачеркване на втория стълб и на тристълбовия пенсионен модел. Евентуалното приемане на промените в този им вид със сигурност ще тласне голям брой осигурени върху по-високи доходи лица към сивата икономика и ще се превърне в психологически мотив за укриване и „спестяване“ на осигурителни вноски, посочва се в становището на работодателската организация. 

Единственото правилно действие за АИКБ е да се гарантира възможност за преценка и за свободен информиран избор на хората, достигнали пенсионна възраст, между еднократно изплащане на натрупаните средства за втора пенсия или срочна пенсия от личната партида, платима до нейното изчерпване и с право на унаследяване или пожизнена пенсия.

От организацията предупреждават, че всякакви различни решения ще доведат до проблеми, за чието решаване ще бъдат пропилени огромни средства и загубени години за реформи, като пенсионната система чувствително ерозира през това време.

„Ако неглижираме капиталовите схеми, ако променяме правилата по време на играта, не трябва да се изненадваме от низходящ тренд на чуждите инвестиции или от факта, че няма сериозни кандидати за приватизация на фондовата ни борса“, пише в становището.

АИКБ отправя и други критики, свързани с прекомерната административна намеса в бизнес-процесите на икономически субекти, спорното преплитане на осигурителни и застрахователни принципи и др.

Индустриалците предлагат да се удължи несимволично срокът за обсъждане на представения законопроект. И уточняват, че за тях по-доброто решение би било оттеглянето на проекта и създаване на междуведомствена работна група с участието и на работодатели, синдикати и експерти.

АИКБ изразява несъгласие с факта, че в предложения проект не се разглеждат основни въпроси като въвеждането на мултифондовете или създаването на гаранционен фонд в подкрепа на доверието на хората чрез гарантиране на внесените осигурителни вноски.

Асоциацията счита за неуместен избрания в настоящия проект подход да се интервенира във фазата на изплащане, като оценява предложените решения като неудачни.

В позицията се допълва, че към основополагащи промени в КСО, отнасящи се до втория стълб, следва да се пристъпи едва след като се направи обстоен анализ на активите в сектора и се проведе обсъждане на експертно ниво, както и с всички заинтересовани страни, като се извърши и задълбочена оценка на въздействието на предлаганите промени.

Индустриалците се обявяват за мерки с обратна насоченост на предлаганите в проекта на финансовото министерство, които допълнително да укрепят капиталовия стълб и да повишат доверието на осигурените в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Ясенски
преди 7 години
Щом става дума за обществено значим въпрос като пенсионното осигуряване, просто е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поне да се удължи срока за обсъждане на законопроекта. Би било ПРЕСТЪПЛЕНИЕ да не се направи - колкото и да се оправдават после инициаторите на тази поредна и твърде съмнителна недомислица. Това - за начало. После, нека се даде възможност такива възражения да се превърнат в конкретни, алтернативни предложения. Те може да дойдат от междуведомствена работна група, имаше такава практика. А не сега да ни баламосват с някакво ужким "обсъждане" (защо ли пък съвпада точно с най-дългите празници, дали е случайно?!) Надявам се, че обществото ни все още не е изгубило напълно здравия си разум и инстинктите си за самосъхранение. Изглежда абсурдно, обаче те понякога са му нужни да го пазят тъкмо от "добронамерени" политици... Незабавно широко, отговорно обсъждане и оттегляне на този законопроект е решението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Бо-о-оже - правителството на ГРОБ въобще не се замисля за такива работи - целта им е да откраднат едни пари СЕГА, а какви ще са последствията, това не ги вълнува !!!Иначе нека го има и вариантът с прехвърляне на средствата в общ пул срещу пожизнена пенсия - но САМО по избор на клиентът на пенсионният фонд !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още