IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на сурово мляко в ЕС се увеличава

В България продължава тенденцията изкупните цени да намаляват

12:56 | 08.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изкупеното сурово мляко в ЕС през януари и февруари 2016 г. се е увеличило с 7,4 % в сравнение със същия период на миналата година.

За първите два месеца на годината производството в САЩ се е увеличило с 2,1%, но производството в Нова Зеландия намалява с 1,7%, а в Австралия - с 0,4%.  Това се коментира в последния бюлетин на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА), разпространен от Института за аграрна икономика. 

Анализаторите припомнят мнението на агроминистерството, че при свободен вътреобщностен пазар излизането на сектора от кризата у нас може да стане, само ако ЕС започне да излиза от нея, което е свързано или с намиране на нови пазари, или отпадане на руското ембарго, или глобално намаление на предлагането.

Изкупните цени на суровото мляко през март в България продължават да имат тренд към понижение от 1,2%.  Според авторите на бюлетина се очаква поради сезонното увеличение на предлагането, както и поради низходящите тенденции в останалите страни на ЕС, цената на млякото да продължи да намалява.

Не се очаква обаче спад в цената на овчето мляко. Експертите отбелязват, че фермери очакват изкупни цени  в диапазона 1,40 -1,50 лева, но не е сигурно дали ще получат такова предложение.

От друга страна, експертите коментират, че България губи все повече сравнителни предимства при производството на месо. Цените на пилешкото в България превишават през последните години цените, на които то се предлага в преки конкуренти, като Полша например, докато при свинското цените в България са с около 10% по-високи от тези в Дания и Холандия.

През март 2016 г. е отбелязан спад в цената на месото в България, като най-голямо намаление се наблюдава при свинското.

Консумацията на пилешко месо в страната продължава да е на високи нива, което се дължи и на достъпните за българските потребители цени. Регистрираната средна цена на замразени бройлери, предоставена от птицекланиците в страната, през март 2016 г. отбелязва спад от 5,4% до 142,74 евро/100 кг или 2,79 лв./бр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още