IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законовите текстове за единната туристическа информационна система са готови

Регистри ще се водят за всички туристи в страната, като достъп до тях ще имат НАП, МВР, общините и Министерството на туризма

16:51 | 09.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Единна система за туристическата информация (ЕСТИ) ще свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерство на туризма, Министерството на вътрешните работи, Националната агенция за приходите (НАП) и общините. Това предвиждат промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма, които днес бяха публикувани за обществено обсъждане, съобщават от Министерството на туризма.

Лицата, извършващи хотелиерство в места за настаняване от клас “А” (хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили) ще бъдат задължени да осигуряват автоматизиран обмен на данни между информационната система на водения от тях регистър и Единната система за туристическа информация.

На практика се създава директен канал за връзка между хотелиерите и системата, без да е необходимо тази информация да се предава първо на общината и после вторично да се подава към Министерството на туризма и другите ангажирани институции, какъвто е редът в момента, обясняват от ведомството.

Информацията от регистрите директно ще постъпва в централизираната база данни на единната система в реално време.

За местата за настаняване от клас „Б“ (семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги), които не водят регистър в електронна форма, се предвижда данните да се вписват в единната система посредством публично достъпен уеб или друг интерфейс.

Регистрите ще съдържат данни за две категории туристи. Първата категория са български туристи и туристи от Европейския съюз, от държави-страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и от Конфедерация Швейцария. За тях хотелиерите ще бъдат задължени да предоставят информация единствено за броя им, тяхното гражданство, датата на регистрация и датата на отпътуване.

Втората категория данни се отнася до другите чуждестранни туристи. За тях се предвижда предоставяне и запазване на данни, включващи както техния брой, така и идентифициращи данни: име, дата на раждане, гражданство, номер и серия на документа за самоличност.

Данните за настанените туристи в единния регистър няма да са публични, поясняват от министерството. Достъп до регистрите ще имат само определените от закона субекти. НАП ще събира данни в агрегиран вид (брой настанени лица, брой нощувки) за контрол на постъпленията от туризма, а МВР ще има достъп до данните, идентифициращи чуждестранните туристи в цялата страна.

При неизпълнение на задълженията, свързани с регистрите за настанените туристи, са предвидени административни наказания. Лицата, които не водят регистър за настанените туристи, ще плащат глоба в размер на 2 хил. лева. Имуществената санкция на едноличните търговци и юридическите лица е предвидена да е в размер на 7 хил. лева.

Ако регистрите не се водят в съответствие със законовите изисквания, глобата ще бъде в размер 1 000 лева, а имуществената санкция на едноличните търговци и юридическите лица - в размер 5 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още