IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде изчезна износът – България бързо губи позициите си извън ЕС

Продажбите намаляват сериозно в Русия и Сингапур, коментира Десислава Николова от ИПИ

08:13 | 14.05.16 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Къде изчезна износът – България бързо губи позициите си извън ЕС

В унисон с най-мрачните прогнози за износа през 2016 година първото тримесечие показва спад на продажбите на външните пазари на България, пише в свой анализ икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

За първите три месеца на годината общият износ на страната е намалял с 1,6%, като основният „виновник” е представянето на страната на пазарите в трети страни, където износътсе свива с 8,8% за периода. Само през март има срив с 23%. В същото време износът за ЕС продължава леко да расте през първото тримесечие (с 2,5%), но този ръст не успява да компенсира свитите продажби на пазарите извън ЕС.

Всъщност данните за началото на 2016 година не са неочаквани и показват продължение на една негативна тенденция, която започна да се вижда от втората половина на 2015 година. Още от юли миналата година износът на България започна да стагнира, като редуваше месеци на близък до нулата растеж с лек спад. Единственото изключение беше декември, когато износът отбеляза растеж от близо 5%, посочва икономистът.

Основната причина за слабото представяне на износа през втората половина на 2015 година бяха продажбите в трети страни, които се свиха с 8,5% през третото тримесечие и с 4,5% - през четвъртото. В челото на най-слабо представилите се трети пазари миналата година се наредиха Русия и Сингапур, които отбелязаха двуцифрен спад на продажбите.

В началото на 2016 година картината е сходна. Продажбите в Русия и Сингапур продължават да намаляват сериозно, лекият спад на износа към Турция се задълбочава, а Китай също се присъединява към групата на свиващите се пазари. Това в никакъв случай не е неочаквано предвид продължаващото забавяне на китайската икономика и очакваното й преструктуриране от износно-ориентиран растеж (и водеща индустрия) към вътрешно търсене (и повече услуги).

Това влияе както на количествата основни промишлени суровини (най-вече метали), които се търсят от Китай, така и на техните цени на международните пазари.

В тази връзка е интересно да се види откъде идва спадът на износа на България към Китай и към трети страни в началото на 2016 година – дали причината е в по-ниските международни цени на основни суровини или пък количествата изнесени стоки спадат заради по-малко продажби? Или пък спадът е комбинация и от двата ефекта – на цените и на физическите обеми?

Оказва се, че цените не са виновни, а в началото на годината България просто е изнасяла по-малки количества към трети страни. Това важи и с пълна сила за китайския пазар, където количествата изнесени мед и медни изделия са с 43% по-малко през януари-март спрямо същия период на 2015 година.

Подробната статистическа система на НСИ за външната търговия показва, че и при други основни износни пера на България се наблюдава спад в продадените количества през първите три месеца на 2016 година. Такива са житото (спад с около 2 пъти спрямо същия период на 2015 година), дървените материали и изделия (също около 2 пъти надолу), неорганичната химия, торовете. Продажбите на мед и медни изделия също се свиват цялостно, а не само на китайския пазар.

По-общата продуктова структура на износа показва, че почти всички продуктови групи бележат спад в износа си към трети страни (в стойностно изражение). Единствените изключения са машините, оборудването и превозните средства, както и разнообразните готови продукти, чиито износ нараства съответно с 5% и с 42% на годишна база през първото тримесечие. Всички останали групи бележат двуцифрен спад за периода.

„Спадът на износа в началото на годината със сигурност не е добра новина, но не е неочакван“, категорична е Николова.

Шансът на българската икономика да постигне темп на растеж от порядъка на 2,5-3% тази година е вътрешното потребление да успее да компенсира загубите на чуждите пазари. По този начин забавянето на икономическия растеж спрямо 2015 година ще бъде незначително.

Както се вижда от експресната оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2016 година, икономиката на страната се движи именно по този сценарий.

Въпреки че износът и инвестициите се свиват, вътрешното крайно потребление успява да компенсира техния спад и да нарасне с 2,4%. По този начин БВП на страната се увеличава с 2,9% на годишна база през първото тримесечие (сезонно изгладени данни). Това представлява незначително забавяне на икономиката спрямо ръста от 3% през последното тримесечие на 2015 година.

Продължаващото възстановяване на заетостта в началото на годината най-вероятно ще продължи да подкрепя потреблението и в следващите месеци. В тази посока се очаква да „заработят” и близките до 0% лихви по депозитите в банките.

По последни данни на БНБ депозитите на домакинствата и нетърговските организации, които обслужват домакинствата към края на март са почти без промяна спрямо декември 2015 година, като отбелязват символичен ръст от 0,5% на тримесечна база. На годишна база те все още са с 6% по-високи от депозитите към края на март 2015 година, но е вероятно този ръст тепърва да се забавя, ако сегашните лихвени нива се задържат.

Като цяло, последните данни за БВП подкрепят очакванията за запазване на един относително добър темп на растеж и през 2016 година въпреки свиването на износа. Ако наблюдаваните тенденции от средата на 2015 година продължат, икономиката вероятно ще се забави съвсем леко през тази година и ще отбележи реален ръст от порядъка на 2,5-2,7%. 

Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 0
ivan_ivanov601
преди 6 години
КОЛЕГА, КОГАТО СЕ ОПИТВАТЕ ДА ПРАВИТЕ АНАЛИЗ Е ХУБАВО ДА СТЕ НА ТИ С ТЕОРИЯТА НА ВЕРОЯТНОСТИТЕ. ТОГАВА ЧРЕЗ ИНДЕКСНИЯ ФАКТОРЕН АНАЛИЗ ЩЕ ОТКРИЕТЕ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА И ЗАВИСИМОСТИ. СРАВНЯВАНЕТО, КОЕТО ПРАВИТЕ СЕ ПРАВИ И ОТ ИКОНОМИЧЕСКИ СЛАБО ПРОФЕСИОНАЛНО ПОДГОТВЕНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
newkid
преди 6 години
Китайци постоянно питат за месо. Но не става защото Администрацията ни не си мърда пръста да бъдем одобрени и не съгласува с тях образец на ветеринарен сертификат. Ето къде се губи. В тъпите глави и в кръглите папки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Аз лично не виждам нещо което да е обезпокоително.Не следва да се забравя нашето физико-географско положение, както и стремленията на обикновения българин. По-просто казано Европейския пазар за нас е основен и за да живеем нормално следва да намерим нашето място в него. Америка е далече, Китай -също. Русия - не е пазар (т.е. там се присъства само по воля свиша). Украйна е в гражданска война. Турция - изпадна в криза. Важното е ние, които се топим с една висока скорост, все пак да не изпадаме в крайности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
Е,г-да екоМанисти,не можахте да излъжет със собствените си игрички реалната(а не измислена от болните ви "мозъци") икономика -с ограбване на суровини за жълти стотинки и работа на ишлеме(по модерному,"аутсорсинг"),икономика и съответно износ не се създава.Затова,я си я карайте по сигурното - заеми до дупка и кражба до дупкИ.Тамън,докато дойде време за (по)връщането на заемите,българи вече няма да има,а крадците ще са се изнесли към офшорките си и на световната карта ще изчезне названието България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 0
lookff
преди 6 години
@data: да , прав си , но тогава остава само девалвацията на лева , което аз не смея да коментирамНищо не следва. Представи си, че имаш северозападен лев, който в момента е 1:1 с BGN, а в останалата част от страната нормални левове. Ако утре го девалвираш в съотношение 2 СЗ-лева = 1 лев, но заплатите в СЗ България останат същите в СЗ левове (каквито са били преди девалвацията), какво мислиш ще се случи с икономиката на СЗ България - прогрес или окончателно затриване и обезлюдяване на региона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 6 години
''...все пак се гордеем с евтината работна ръка.""...да се накарат хората да купуват повече неща, дори и да не искат. "Публикувай тия постулати...Нобела по икономика ти е в кърпа вързан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 6 години
Не, въпросът е КАК останалите страни от ЕС успяват да изнасят към трети страни, след като отношението производителност/заплати е по-кофти от нашето. А дали е доларов или е в рупии няма НИАКАВО отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 4
edimi
преди 6 години
Докато се хвалим, че износа расте и това са в Огромен процент не преработени суровини и материали, ще си потъваме естествено. Някой по-долу спомена Либхер, та друг голям процент от износа е за разни аутсорснати производства или клонове/дъщерни дружества/ на така наречените инвеститори. Те изнасят-да, но не и България. България в този свисъл изнася отново труд/трудова сила. За целите на стъкмистиката в този ред на мисли е все едно че това е изнесен труд като гестарбайтери. Та като цяло смешно потъващо е положението....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 6 години
е това с образованието е ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 6 години
Ааа, не, не и не, не приемам напъните за нещо дето още го няма, че съм се нагледал как се провалят иначе уж прекрасни идеи. А иначе гледам, че пак за образование стигаме нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още