IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде изчезна износът – България бързо губи позициите си извън ЕС

Продажбите намаляват сериозно в Русия и Сингапур, коментира Десислава Николова от ИПИ

08:13 | 14.05.16 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Къде изчезна износът – България бързо губи позициите си извън ЕС

В унисон с най-мрачните прогнози за износа през 2016 година първото тримесечие показва спад на продажбите на външните пазари на България, пише в свой анализ икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

За първите три месеца на годината общият износ на страната е намалял с 1,6%, като основният „виновник” е представянето на страната на пазарите в трети страни, където износътсе свива с 8,8% за периода. Само през март има срив с 23%. В същото време износът за ЕС продължава леко да расте през първото тримесечие (с 2,5%), но този ръст не успява да компенсира свитите продажби на пазарите извън ЕС.

Всъщност данните за началото на 2016 година не са неочаквани и показват продължение на една негативна тенденция, която започна да се вижда от втората половина на 2015 година. Още от юли миналата година износът на България започна да стагнира, като редуваше месеци на близък до нулата растеж с лек спад. Единственото изключение беше декември, когато износът отбеляза растеж от близо 5%, посочва икономистът.

Основната причина за слабото представяне на износа през втората половина на 2015 година бяха продажбите в трети страни, които се свиха с 8,5% през третото тримесечие и с 4,5% - през четвъртото. В челото на най-слабо представилите се трети пазари миналата година се наредиха Русия и Сингапур, които отбелязаха двуцифрен спад на продажбите.

В началото на 2016 година картината е сходна. Продажбите в Русия и Сингапур продължават да намаляват сериозно, лекият спад на износа към Турция се задълбочава, а Китай също се присъединява към групата на свиващите се пазари. Това в никакъв случай не е неочаквано предвид продължаващото забавяне на китайската икономика и очакваното й преструктуриране от износно-ориентиран растеж (и водеща индустрия) към вътрешно търсене (и повече услуги).

Това влияе както на количествата основни промишлени суровини (най-вече метали), които се търсят от Китай, така и на техните цени на международните пазари.

В тази връзка е интересно да се види откъде идва спадът на износа на България към Китай и към трети страни в началото на 2016 година – дали причината е в по-ниските международни цени на основни суровини или пък количествата изнесени стоки спадат заради по-малко продажби? Или пък спадът е комбинация и от двата ефекта – на цените и на физическите обеми?

Оказва се, че цените не са виновни, а в началото на годината България просто е изнасяла по-малки количества към трети страни. Това важи и с пълна сила за китайския пазар, където количествата изнесени мед и медни изделия са с 43% по-малко през януари-март спрямо същия период на 2015 година.

Подробната статистическа система на НСИ за външната търговия показва, че и при други основни износни пера на България се наблюдава спад в продадените количества през първите три месеца на 2016 година. Такива са житото (спад с около 2 пъти спрямо същия период на 2015 година), дървените материали и изделия (също около 2 пъти надолу), неорганичната химия, торовете. Продажбите на мед и медни изделия също се свиват цялостно, а не само на китайския пазар.

По-общата продуктова структура на износа показва, че почти всички продуктови групи бележат спад в износа си към трети страни (в стойностно изражение). Единствените изключения са машините, оборудването и превозните средства, както и разнообразните готови продукти, чиито износ нараства съответно с 5% и с 42% на годишна база през първото тримесечие. Всички останали групи бележат двуцифрен спад за периода.

„Спадът на износа в началото на годината със сигурност не е добра новина, но не е неочакван“, категорична е Николова.

Шансът на българската икономика да постигне темп на растеж от порядъка на 2,5-3% тази година е вътрешното потребление да успее да компенсира загубите на чуждите пазари. По този начин забавянето на икономическия растеж спрямо 2015 година ще бъде незначително.

Както се вижда от експресната оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2016 година, икономиката на страната се движи именно по този сценарий.

Въпреки че износът и инвестициите се свиват, вътрешното крайно потребление успява да компенсира техния спад и да нарасне с 2,4%. По този начин БВП на страната се увеличава с 2,9% на годишна база през първото тримесечие (сезонно изгладени данни). Това представлява незначително забавяне на икономиката спрямо ръста от 3% през последното тримесечие на 2015 година.

Продължаващото възстановяване на заетостта в началото на годината най-вероятно ще продължи да подкрепя потреблението и в следващите месеци. В тази посока се очаква да „заработят” и близките до 0% лихви по депозитите в банките.

По последни данни на БНБ депозитите на домакинствата и нетърговските организации, които обслужват домакинствата към края на март са почти без промяна спрямо декември 2015 година, като отбелязват символичен ръст от 0,5% на тримесечна база. На годишна база те все още са с 6% по-високи от депозитите към края на март 2015 година, но е вероятно този ръст тепърва да се забавя, ако сегашните лихвени нива се задържат.

Като цяло, последните данни за БВП подкрепят очакванията за запазване на един относително добър темп на растеж и през 2016 година въпреки свиването на износа. Ако наблюдаваните тенденции от средата на 2015 година продължат, икономиката вероятно ще се забави съвсем леко през тази година и ще отбележи реален ръст от порядъка на 2,5-2,7%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
Не медец а бакър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 7 години
въпросът е - къде изнасяш , та става дума за това че износа към ТРЕТИ страни гълта водица . Той обикновено е доларов . В темата която ти споменаваш се говори за ЕС . Има разлика която надявам се правиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Абе дето, ти нали вчера обясняваше, че производителността ни била 45% от средната за ЕС , а заплатите -25%? Ако ЕС успява да изнася при това положение, значи ние трябва да мачкаме. Я се изясни сега да се вдигне ли заплата или да се намали че се обърках.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 7 години
да , прав си , но тогава остава само девалвацията на лева , което аз не смея да коментирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
lookff
преди 7 години
Черна Гора Prose
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 0
lookff
преди 7 години
При отворен общоевропейски пазар на труда и демографията на България намаляването на заплатите по-скоро ще има отрицателен ефект и още повече ще задълбочи проблема. Средните брутни заплати на съседите са по-високи от средната в България:Сърбия - Prose
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 7 години
напъна за дуално образование - по директно искане от чужди инвеститори като Либхер например :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Може ли да дадеш примери, че моите не го показват. От колонизирането, че до нефтените платформи, не съм видял капитала да се скъсва от желание за промени, но образованието е помагало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 7 години
Практиката сочи че инвестициите силно намаляват глупостта :) демек - пак казвам според мен трябва да се привличат инвестиции . Капитал и в монета започна силен натиск върху администрацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
ivanrog
преди 7 години
Хубаво е да увеличим, но в кои сектори и защо и сега не привличат инвестиции, евтини пари има достатъчно. За мен трябва да намалим силно глупостта - законотворците да работят умно е не от днес за вчера, държавната администрация да има стратегия за повече от 1 година, т.е. да е професионална, както и да има някакво основно "бизнес" образование за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още