IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Шопов: ЕС няма План Б за бежанците, но предприе редица важни стъпки

В общността вече се оформя решение за изграждане на европейска гранична полиция, припомни политологът

13:13 | 14.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европа още няма изработен План Б за ограничаване на бежанските потоци, но пък са предприети редица мерки, които ще й помогнат да устои по-добре на натиска. Този коментар направи политологът Владимир Шопов пред БНР.

За него трудностите пред споразумението между ЕС и Турция за бежанците са били очаквани. Дискусиите при представянето на документа са подсказвали за това, а сега темата отново се повдига в Европейския парламент.

По споразумението ЕС трябва да премахне визовия режим за турските граждани, но заявките са, че това ще стане само ако Турция изпълни всички европейски критерии. Те са общо 72 и сред тях присъстват точки като гаранции за свобода на словото и спазването на човешките права, за които Анкара получава сериозни критики от различни организации.

Отделно ЕС поиска и промяна в антитерористичното законодателство на Турция, срещу което Ердоган категорично се противопостави. 

Заради неяснотата дали Турция ще изпълни задълженията си по споразумението и ще ограничи бежанците, в ЕС вече започна да се говори за алтернатива. Според изданието Bild вариант е превръщането на гръцките острови в центрове за прием на бежанци, където те ще бъдат регистрирани, а молбите им за убежище - разглеждани.

Според Шопов обаче все още няма някакъв завършен алтернативен сценарий, но за сметка на това има редица предприети мерки в тази посока.

"Визирам например оформящото се вече решение за изграждане на европейска гранична полиция, създаване на много по-завършена инфраструктура по външните граници на ЕС, която не просто се занимава с контрола, а с поемането, обработването и връщането на по-големи групи от хора или пък съответно приемането на тази част от тях, които могат да докажат, че са наистина обект на гонене", каза експертът.

Шопов посочи още, че може да се очаква смекчаване на турската позиция. Президентът Ерджеп Тайип Ердоган коментира преди дни, че отмяната на визите за турските граждани може да бъде отложена за октомври. На базата на това изказване политологът не изключва варианта и споразумението да не бъде блокирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още