IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите резервират онлайн само 9% от нощувките си при пътуване

Страната ни заема предпоследно място в класацията на Евростат

16:22 | 17.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българите резервират само 9% от нощувките си онлайн по време на пътувания, показват данните на Евростат, според които след нас е само Румъния. 

Като цяло България и Румъния изостават от общата тенденция на навлизане на технологиите в туристическия сектор в ЕС.

По-голямата част от хотелските нощувки в ЕС се резервират онлайн, сочат данните на Евростат, според които европейските граждани резервират 55% от нощувките си в интернет. 

Забелязват се обаче големи разлики в нагласите на гражданите на отделните страни членки.

Така например холандците резервират нощувките си онлайн при две от всеки три пътувания (69%), следвани от французите (68%) и жителите на Люксембург (67%). В долния край на списъка се намират българите, които резервират едва 9% от нощувките си онлайн. След нас се нарежда само Румъния, при която процентът пада до 7 на сто. 

Данните на Евростат показват още, че през 2014 г. 2/3 от самолетните пътувания в ЕС и половината от тези с влак се резервират онлайн

Според изследването финландците най-често резервират билетите си онлайн, а най-много датчани правят онлайн резервации за нощувки.

67% от самолетните пътуванията на европейски туристи през 2014 г. са резервирани в мрежата. В две страни членки – Финландия (90%) и Холандия (81%), пътуването със самолет е уредено онлайн при 80 на сто от случаите.

От другата страна, по-малко от половината от самолетните билети са купени онлайн в Румъния (23%), Словакия (27%), Чехия (38%), Белгия (45%) и Гърция (47%). Данни за резервациите на самолетни билети за България не са предоставени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alis Shmatkova
преди 7 години
Данните са за 2014г. Не е адекватно да не се спомене това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
динамо
преди 7 години
Как да пробваме без риск онлайн банкиране?В забързаното ни ежедневие, в което сме заети с няколко задачи наведнъж, мнозина от нас плащат сметки през бързи каси, пазаруват онлайн, дори се лекуват (не е препоръчително!) с помощта на компютъра.Онлайн банкирането обаче остава забранена територия дори за много от компютърно грамотните хора въпреки изключителна високата му сигурност. Често страхът, че някой ще източи парите ни, е по-голям от ценното време, което имаме.Все пак времето е пари, които ние не искаме да губим. Знаем, че крачката активите ви да са видими за вас в онлайн пространството е голяма, но е време да се убедим, че онлайн банкирането е доста по-удобен, а и по-евтин начин за дистанционен достъп до "портфейла".То ни помага да спестим време за семейството, почивка и забавление, както и да бъдем по-ефективни на работното място. Освен това онлайн банкирането спестява пари, защото таксата за превод за този вид банкиране е по-ниска от тази на каса. Със сигурност това може да се твърди за онлайн банкирането на най-голямата банка в България УниКредит Булбанк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още