IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малинов: Механизмът за решаване на спорове инвеститори - държави в ТПТИ е опасен

Истерията около Трансатлантическото споразумение е изключително вредна, заяви евродепутатът

10:08 | 19.05.16 г. 1
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px; text-align: justify;">Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Механизмът за уреждане на спорове между държави и инвеститор, който американците искат да бъде заложен в  Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), съдържа големи опасности за Европа. Това каза евродепутатът Светослав Малинов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира по повод разкритията на „Грийнпийс“ около преговорите, че проблемът не е в Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ по принцип, а в тази част.

Американците ни притискат за едно, ние за друго, ето защо преговорите не могат да бъдат отворени за публиката. Невъзможно е по ТПТИ да се водят открити преговори. Същевременно е абсолютно невъзможно това споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ да бъде прието на тъмно, обясни той. 

Ако бъде приет, след година или две текстът ще бъде прочетен и разнищен, заяви евродепутатът.

Той посочи, че вярва на преговарящите от страна на ЕС, че всичко е под контрол и е наред. „Това не значи, че след като бъде готово Споразумението, няма внимателно да го проуча и искам да видя отстъпки от страна на Америка. Тази истерия е изключително вредна", коментира Светослав Малинов.

Според него вече американците губят интерес да се занимават с неохотен търговски партньор като Европейския съюз. Той не очаква освен това преговорите да приключат тази година.

„Американците не ни притискат и това е тъжната истина. Преди да подпишат Транстихоокеанското споразумение преди година имаше натиск върху Европа. Сега отслабва натискът върху нас“, заяви Малинов. Той допълни, че в интерес на ЕС е Споразумението да бъде сключено и поведението на Стария континент е тежка стратегическа грешка.

Като друго тежко противоречие при преговорите Малинов посочи различните принципи за доказване на безопасността на стоките в САЩ и в Европа. 

По повод коментарите, че САЩ не са премахнали визите за българи, той каза, че този въпрос може да е част от аргументите, които се поставят при преговорите. България с Чехия, Кипър и Полша е третирана несправедливо, заяви евродепутатът. 

Вижте още в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Американците не ни притискат и това е тъжната истина. Преди да подпишат Транстихоокеанското споразумение преди година имаше натиск върху Европа. Сега отслабва натискът върху нас, заяви Малинов.Сега ни требе да ги молиме на колене а , Малинов...Да го дувате сичките дето сте там свиркаджии гадни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още