IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска да привлича и по-висок клас туристи

Министерството на туризма обмисля въвеждането на доброволен етикет за качество, насочен към хотелите и ресторантите от висока категория

15:40 | 26.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министерството на туризма обмисля въвеждането на доброволен етикет за качество, насочен към хотелите и ресторантите от висока категория. Това ще стане с промени в Закона за туризма, коментира пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

В наредба ще бъдат описани условията, на които трябва да отговарят хотелите и ресторантите, за да бъдат сертифицирани със специален холограмен стикер или друг отличителен знак, който да показва, че обектът е въвел доброволния етикет за качество.

Промените в Закона за туризма ще бъдат внесени в парламента до края на годината. Ангелкова се надява в началото или в края на летния сезон догодина да има първите сертифицирани хотели.

Идеята за доброволен етикет се обсъжда в Министерство от март миналата година. В момента се работи по стъпките, по които да се извършва сертифицирането според Кодекса за качество на Световната организация по туризъм. Сред критериите са качеството на обслужването, материалната база, предлаганият туристическия пакет, като те ще бъдат обсъдени с бизнеса. Прави се преглед и на опита по темата в други страни като Германия, Франция и Испания.

Към момента не може да се каже колко би струвало на бизнеса сертифицирането по този етикет, но целта не е да го утежняваме, коментира Ангелкова, цитирана от БТА. По-конкретна информация най-рано ще има през септември, като дотогава идеята ще бъде обсъдена с деловите среди и публично. 

Чрез нормативното регламентиране на този етикет се обуславя държавната гаранция за него, като всяка година обектите с доброволен етикет за качество ще бъдат проверявани от съответна комисия и той всяка година ще бъде обновяван.

В България средната почивка излиза 400 евро за пет-шест дни на човек, коментира министърът, позовавайки се на последни данни на БНБ. Във френските хотели от високата категория, които са с етикет за качество, подобна почивка струва 1300 евро. В България подобна разлика не би могло да има, защото нашият продукт е различен и хотелите ни от висока категория ще трябва да предложат кои да са тези елементи, които да бъдат включени в доброволния етикет за качество.

„От една страна целта е да станем конкуренти на световните туристически обекти, а от друга бизнесът да не се утежнява“, отбеляза Ангелкова.

С промените се очаква да бъде насърчено посещението на туристи в България в обекти от висока категория, като до пет години може да бъде постигнат ръст от 20 на сто в този сегмент, смята министърът на туризма.

За миналата година, дори и без етикета за качество, има 4 на сто ръст в хотелите висока категория, отбеляза Ангелкова. Тя допълни, че за този летен сезон всички хотели от високия сегмент вече са резервирани.

Едно от изискванията за получаване на доброволния етикет за качество ще е хотели и ресторанти да предлагат български храни и напитки, произведени по БДС и други стандарти за качество.

Николина Ангелкова и министърът на земеделието Десислава Танева присъстваха на подписването на Меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни и напитки, който предвижда предлагането на български храни в обектите.

Целта на Меморандума е да повиши качеството и репутацията на хотелиерските и ресторантьорски услуги чрез създаване на допълнителни гаранции за автентичност и качество на предлаганите храни и напитки, като част от предоставяните услуги, посочи агроминистърът Десислава Танева, цитирана от пресцентъра на МЗХ. По думите на министър Танева още цел на подписания днес документ е туристическата услуга, която предлагат предприемачи, да съдържа и висок клас качествени български храни.

Танева е подчертала, че традиционната храна е емблема за страната ни и най-важното е потребителят да бъде сигурен, че тя е с най-високо качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
O да, висок клас - 12 ти и 1ви курс студенти :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още