IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвежда се външно оценяване в десети клас

Предстоят промени и при държавните зрелостни изпити според проект за държавен образователен стандарт

15:36 | 22.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община Стара Загора</em></p>

Снимка: община Стара Загора

В десети клас ще бъде въведено национално външно оценяване, като целта е да се оцени нивото на учениците при завършването на първия гимназиален етап. То ще влезе в сила за учениците, които през учебната 2019/2020 година ще бъдат десети клас или за тези, които сега през септември ще бъдат седми клас. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците, представен днес, предаде БТА.

Вариантите, които са представени за обществено обсъждане, са два. Първият е да има задължителни два изпита - по български и четивна грамотност, и по математика, а по желание да има още четири изпита - по природни науки, за обществени и граждански компетентности, по чужд език и по дигитални компетентности.

Вторият вариант предвижда по желание да са само външното оценяване по чужд език и дигитални знания, а останалите четири да са задължителни. Учениците ще могат да получават сертификати за владеенето на чужд език и дигитални компетентности, които сега са платени и това е допълнителен стимул  да положат и тези изпити, обясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. 

Той отбеляза, че в десети клас приключва първият етап на гимназиалното образование и това съвпада със задължителната възраст за посещаване на училище, определена от Конституцията. Затова резултатите от националното външно оценяване ще дадат втори шанс на онези ученици, които след седми клас са влезли в обединено училище до десети клас, да продължат своето образование в друго профилирано или професионално училище до 12-и клас.

Националното външно оценяване, след което се кандидатства след седми клас, вече ще е по два предмета - по български език и по математика, и по чужд език по желание, а не както досега по пет предмета, предвижда още проектът на стандарта.

В четвърти клас изпитите стават от четири на два - по български и по математика. Новите изпити ще бъдат въведени за първи път за учениците, които ще са седми клас през учебната 2018/2019 година и четвърти - през учебната 2019/2020 година.

Още от догодина кандидатстването след седми клас ще се оценява по точки, а не по шестобалната система, както досега. Оценките в свидетелството за завършен седми клас, които участват в балообразуването, също ще бъдат преобразувани в точки по специална скала.

Учениците, които от септември ще бъдат в седми клас, са първият випуск, който ще влезе в гимназия и ще я завърши по новия образователен закон.

Скалата за преобразуване на годишните оценки от училище е 50 точки за "шестица", 39 - за "петица", 26 - за "четворка", 15 - за "тройка".

Предвиждат се и промени за държавните зрелостни изпити. Задължителен остава изпитът по български език и литература за всички, а вторият изпит е по профилиращия предмет. Увеличава се изборът на предметите за профилиращ предмет, като новите са информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство. Учещите в професионални гимназии пък ще полагат матури по български език и литература и за професионална квалификация.

Стандартът предвижда оценките от матурите да се преобразуват в международната скала за оценяване ECTS, ако учениците имат нужда при кандидатстване в чужбина.

Дава се възможност министърът на образованието и науката да насрочва национално външно оценяване по различен предмет или за различен клас, ако е необходимо системата да оцени как се справят учениците по новите учебни програми. Стаматов съобщи, че се обмисля догодина петокласниците да имат изпит по география, за да се прецени резултатът от реформата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още