IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Frontex започна да разполага поисканите подкрепления по границите с Турция и Сърбия

Разгръщането на допълнителните сили ще продължи и през следващите дни

16:13 | 17.08.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Две правителства вдигнаха ограда по част от границата с Турция, която продължава да се строи.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Две правителства вдигнаха ограда по част от границата с Турция, която продължава да се строи. Снимка: архив, Ройтерс

Европейската гранична агенция Фронтекс вече е разположила допълнителни служители, поискани от България, по границите с Турция и Сърбия, съобщават от пресцентъра на представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

Разгръщането на допълнителните сили на Фронтекс, поискани от България, ще продължи постепенно и през следващите седмици, пояснява се в съобщението.

Припомняме, че в края на юли премиерът Бойко Борисов поиска агенцията да увеличи персонала си в България, както и техниката на разположение, включително кораби и хеликоптери, заради засилването на нелегалния имигрантски поток след опита за преврат в Турция.

Агенцията реагира буквално за дни, като обяви, че изпраща екип от почти 100 души, които ще работят на терен.

Фронтекс и досега разполагаше със служители в България. Общо 63-ма работеха по граничните пунктове с Турция. От тях 53-ма са за наблюдение на границите, а 10 са експерти по документи. Други 19 служители на агенцията наблюдаваха границата със Сърбия.

Според актуалните данни на Международната агенция по миграцията към ООН за седмицата от 1 до 7 август пристиганията в България се увеличават с 14% до почти 700 регистрирани случая. В предишната седмица беше отчетен ръст на пристиганията от 19%.

Маршрутът към Западна Европа през България е и третият най-предпочитан от нелегалните имигранти след Италия и Гърция. Нелегалните имигранти, избрали преминаване през страната ни, са предимно от Афганистан, Ирак и Сирия, сочат още данните на агенцията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Ще ловят и ще ги връщат на ердоган или ще ги настаняват у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още