IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата гранична агенция на ЕС планира имиграционни стрес тестове

През есента започва първата оценка, която ще е доброволна

10:54 | 12.07.16 г.
Новата гранична агенция на ЕС планира имиграционни стрес тестове

Новата европейска гранична и брегова агенция планира да прави имиграционни стрес тестове по подобие на банковите, съобщава онлайн изданието EurActive.com.

Сегашната агенция Frontex, която трябва да се преобразува в новата структура до октомври, набира държави доброволки, които да се включат в пилотната схема. Тя ще се проведе през есента, допълва изданието.

„Проверката е вдъхновена от управлението на финансовата криза в еврозоната“, коментира изпълнителният директор на Frontex Фабрис Лежери. „Необходимо е Европейският съюз (ЕС) да се подготви колетивно, за да се справи с кризата чрез разиграване на различни сценарии, които биха могли да се случат“, пояснява той.

Лежери допълва, че пилотните стрес тестове няма да се провеждат с цел оценка на уязвимостта на дадена държава при масиран поток от нелегални имигранти. Целта ще е да се тества системата на страната за опазване на границите и работа с бежанските потоци. Резултатите от този тест няма и да бъдат публикувани, казва още той.

Според изданието все още нито една държава от ЕС не се е включила в доброволната схема, която ще оценява различни фактори - географско разположение, ресурси, планове в случай на бежанска вълна и т.н. Целта е да се набележат мерки, които държавите да предприемат, а в един момент те може да станат и задължителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още