IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се трети конкурс за туристическо лого

До две седмици министърът на туризма ще обяви детайли за новия конкурс

19:00 | 07.09.16 г.
Подготвя се трети конкурс за туристическо лого

До две седмици министърът на туризма Николина Ангелкова ще обяви детайли за новия конкурс за туристическо лого на България. Дотогава ще е финализирана новата методология за оценка, съобщи Ангелкова, цитирана от БТА.

Ще бъдат оповестени и крайните дати за подаване на предложения. Идеята е сроковете да са възможно най-кратки, за да има ново лого за предстоящите рекламни материали. В конкурса може да участва всеки с нови предложения.

Министърът посочи, че се предлага "максимално да не се използват допълнителни финансови средства" по конкурса, освен за паричната награда за победителя, чийто размер сега се обмисля, така че да се насърчат желаещите за участие.

В първия конкурс наградата също беше парична. 

В отговор на въпрос Ангелкова информира, че Министерството вече работи по подготовката на зимния туристически сезон и през октомври в Пловдив ще има изнесено заседание на Националния съвет по туризъм по темата.

Припомняме, че през април тази година общественото жури за избор на ново туристическо лого на България не излъчи финален победител в конкурса. Това беше втори опит за избор на туристическата ни емблема след провала на последната визия на бранда преди две години.

Николина Ангелкова информира, че за летните месеци ръстът в туризма е 20 на сто. За първите шест месеца на годината приходите са с около 10 на сто повече спрямо предходната година.

Днес парламентарната икономическа комисия прие на второ четене промени в Закона за туризма, регламентиращи въвеждането на Единната система за туристическа информация. Ангелкова се надява преди началото на следващия летен сезон да може да се демонстрира как работи системата.

С приетите промени се предвижда Министерският съвет да приеме наредба за Националния туристически регистър, което трябва да бъде направено в 3-месечен срок след влизане на закона в сила. Прието беше също и да има минимален праг на глобите и санкциите, ако регистърът не се води по указания начин съгласно разпоредбите на проектозакона. Така за лице, извършващо хотелиерство, минималната глоба ще е 100 лева, а максималната - 1 000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица минималният размер на имуществена санкция ще е 500 лева, а максималният - 5 хил. лв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още