IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откъде да дойде допълнителното финансиране за охраната на границите на ЕС?

Външните граници не могат да бъдат охранявани само с пари от националните бюджети, нито да се отделя от кохезионните фондове, смята експерт

13:19 | 17.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бежански лагер в Македония. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Бежански лагер в Македония. Снимка: архив Ройтерс

Не може парите за охраната на външните граница на ЕС да идват само от националните бюджети. Това мнение изказа анализаторът Гунтрам Волф от базирания в Брюксел институт Bruegel. Пред БНР той заяви, че държави като България, например, охраняват не само собствените си, но и границите на ЕС, затова и трябва да получават допълнителен ресурс.

Откъде обаче могат да дойдат допълнителните средства? Според експерта охраната на границите не бива да бъде финансирана от кохезионните или структурните фондове на ЕС. Средства обаче могат да бъдат взети от парите, които общността отделя за земеделие.

„По мое мнение в момента се харчат твърде много пари, за да се реализират политиките в сферата на селското стопанство“, категоричен е Волф.

Бежанската вълна ще изисква по-високи допълнителни ресурси, но пък в ЕС има и още проблеми за решаване – в банковата сфера, безработицата и други тревожни сектори в отделните държави, посочи още той.

Проблемите в ЕС трябва да бъдат решавани солидарно, отчете от своя страна Фридрих Хайнеман от Центъра за икономически изследвания в Манхайм. Според него, ако една държава получава средства по кохезионната политика на ЕС, то тя трябва да бъде солидарна и при решаването на проблемите в общността.

Той посочи за пример Полша, която „харчи милиарди от европейските пари“ от политиката за сближаване, но приема само няколко хиляди бежанци.

По отношение на референдума, който Унгария ще приложи за квотите за бежанци, той посочва, че това е „много популистки вот“. Отношението на обществото в страната обаче е напълно разбираемо, защото страната беше една от първите, които пострадаха от бежанската криза, допълни още Хайнеман.

„Позицията обаче стана прекалено твърда – Унгария иска да затвори границите си за бежанците по средата на Европа. Това е частна позиция, която може да бъде решена демократично“, заяви още анализаторът.

Той предупреди, че решението на Унгария обаче може да ги извади от ЕС, защото ще бъдат нарушени клаузи в Договора за ЕС, третиращи солидарността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 35 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
Откъде да дойде допълнителното финансиране за охраната на границите на ЕС?... ами от свитите бюджети за бoмбaндиpoвки на диктаторски режими в сев. Африка и близък изток. Там нали разбомбихме всичко, което трееше да се бомби и не се очаква да правиме повече харчове ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
В момента в Европа има не по вече от 2 милиона мигранти и бежанци Населението на Европа е над 600 милиона души Мигрантите са само 0.3 % Една 80 милионна ТУРЦИЯ Е ПРИЕЛА 3 МИЛИОНА БЕЖАНЦИ И СЕ СПРАВЯ 600 МИЛИОНА ЕВРОПА ПРОДЪЛЖАВА ДА ПЛАЧАТ ДА СЕ БУНТУВАТ И ДА ИЗДИГАТ НАЦИОНАЛИЗМА ВЪВ ВОДЕЩО ЗНАМЕ НА ОБЕДИНЕНА ЛИБЕРАЛНА И ВИСОКООБРАЗОВАНА еВРОПА Затегнете здраво границите и интегрирайте тези 2 милиона чужденци Които не иска да се интегрира на самолетите и обратно в *** Откъде пари Европа губи от невнесен Д Д С около 300 милиарда Още толкова от укрити данъци в офшорни зони Парите за земеделе са твърде много и пречат на конкурентноспособността в този сектор Ето ви 600 милиарда годишно Дори само половината от тази сума са достатъчни да запечатате външните граници на Е С Действайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още