IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СПА туризмът е с потенциал да удвои дела си от БВП до 6 години

Този вид туризъм е двигател на всички останали, защото е целогодишен, смятат представители на сектора

10:02 | 20.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За последните 10 години България се превърна в лидер по СПА и балнеотуризъм на Балканите. Амбициите ни са тя да стане водеща в Европа. Това коментира Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й секторът има нужда от осигуряване на добър достъп до дестинациите, изграждане на адекватна рехабилитационна и спа база в хотелите, които имат достъп до минерални води, както и добра подготовка на кадри.

Кацарова обяви, че инвестициите в сектора са над 100 млн. лв., като голяма част от тях идват от частния сектор.

 "От 15% от БВП, които създава туризмът, около 3% е делът на спа туризма. Потенциалът е двоен или троен в рамките на 6-7 години. Зависи как ще организираме предлагането и ще се позиционираме на пазара", каза тя. 

"Крайно време е администрацията да разбере, че България не може да бъде рекламирана само с летен, ски или културен туризъм. СПА туризмът е двигател на всички останали, защото е целогодишен", заяви на свой ред д-р Татяна Ангелова, ръководител на Медицинската комисия към Българския съюз по балнеология и спа туризъм. 

Тя коментира, че клиентите днес търсят качество и разнообразие в услугата и все повече българи търсят услугите на балнео- и СПА туризма през уикендите. Ангелова каза още, че тепърва ще се разработва потенциалът на Предбалкана и, че е необходимо да се подобри състоянието на инфраструктурата в сектора.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още