IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата във Видин внесе обвинителния акт за взрива в завод "Миджур"

Четирима души са обвиняеми заради инцидента в предприятието край с. Горни Лом

22:41 | 20.09.16 г.
<p>
	Линейки чакат в с. Горни Лом след взрива. <em>Снимка: БТА</em></p>

Линейки чакат в с. Горни Лом след взрива. Снимка: БТА

Окръжната прокуратура във Видин е внесла днес в съда обвинителния акт за взрива в завод “Миджур” край с. Горни Лом. При инцидента загинаха 15 души, предава БНР.

Обвиняеми по делото са четирима – собственикът на завода Валери Митков, експертът по безопасност на труда в предприятието Палма Иванова, началникът на сектор „Контрол на общоопасните средства“ в МВР Божидар Василев и директорът на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност” в Министерство на икономиката Ивелина Бахчеванова.

Валери Митков е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 хил. лева. Останалите трима обвиняеми са с мерки за неотклонение "подписка". Материалите от разследването са общо 160 тома.

Валери Митков е обвинен, че през май 2011 г. е изготвил част от технологично инвестиционен проект за ремонт и възстановяване на взривилия се цех без да разработи конкретни технически и технологични решения за разснарядяването на боеприпаси, което е в разрез с изискванията за безопасност на труда, става ясно от обвинителния акт.

В хода на разследването са били събрани доказателства и за извършено от собственика на завод "Миджур" документно престъпление. В документи за Министерството на икономиката той е посочил, че предприятието има възможност и готовност за утилизация на противопехотни мини.

Палма Иванова е обвинена в нарушение на разпоредбите за безопасност на труда, което е довело до смъртта на 15-те служители на завода.

Бахчеванова е обвинена в престъпления по служба, както и Божидар Василев.

Припомняме, че при взрив в завод “Миджур” на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души, а други двама бяха ранени.

В началото на този месец в завода имаше контролирани взривове, с която е унищожена продукция с изтекъл срок на годност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още