IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждата и желанието за промяна победиха страха, според депутата Жельо Бойчев*

Борисов, а не Цачева, е загубил изборите заради водената от него политика на правителството, коментира Атанас Атанасов от Реформаторския блок

20:57 | 13.11.16 г. 1
Надеждата и желанието за промяна победиха страха, според депутата Жельо Бойчев*

Първоначалните резултати от президентския вот показват, че ген. Румен Радев печели изборите с голяма преднина пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Това, според депутата Жельо Бойчев от БСП, му дава изключително голяма легитимност, показвайки, че левицата си е свършила работата още преди 3 месеца с неговата номинация, както и че БСП е готова за управлението.

Вижте какво още коментираха политиците:

Толкова убедителен резултат на президентски избори в България не е имало и това дава изключителна легитимност на резултатите на двойката ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Това коментира депутатът от БСП Лява България Жельо Бойчев пред БНТ.

Той посочи, че победата на Радев е убедителна и я определи като “победа за българските граждани и победа за България”.

“БСП свърши своята работа още преди 3 месеца с успешната номинация на ген. Радев. Имаше редица гласове тогава, които се опитаха да поставят кандидатурата му като неуспешна, но виждате отговора тази вечер”, посочи народният представител.

Бойчев подчерта, че Радев печели във всички демографски и географски групи в страната, както и взима гласове от всички политически партии, чиито кандидати не стигнаха до балотажа.

“Посланията на нашата кандидат-президентска двойка стигнаха хората. Надеждата и желанието за промяна победиха страха”, коментира още Бойчев.

Според депутата Борисов сам е превърнал загубата на изборите за президент в лична загуба. “Конституцията и законите ясно разписват как се действа при тази ситуация. Докато оставката не бъде подадена и гласувана, Борисов остава министър-председател", поясни още той.

"БСП е най-голямата алтернативна политическа сила и с резултатите от днес показахме, че сме готови за управлението”, допълни Бойчев. 

Вотът, който получава Румен Радев, е много категоричен. Хората изпитват нещо - някаква неудовлетвореност и затова отидоха да гласуват за човек, който не е свързан със статуквото, коментира пред bTV Стефан Данаилов, който оглавява инициативния комитет, издигнал Радев за президент.

Данаилов призна, че е сред тези, които са искали тази кандидатура за БСП. "Отдавна я чаках тая победа, забравих думата победа какво е", допълни той, цитиран от Dnes.bg.

Данаилов каза още, че БСП ще поиска оставката на премиера Бойко Борисов тази вечер. "Ще поискаме оставката на Борисов, независимо, че обяви, че сам ще си я подаде - ще я поискаме, защото трябва да си ходи", допълни той.
Според него всеки политик има момент, в който започва да губи. По думите му в момента на Бойко Борисов не му е никак леко.

Данаилов каза, че не е вложил отрицателни чувства, когато е нарекъл премиера "Гинко Пружинко". "Видял съм много паднали политици, дано да не му се случи същото", коментира той.

Той допълни, че популистките приказки не са достатъчни и призна, че и от БСП са обещавали неща, които не са изпълнили. Той обаче е убеден, че утре Радев "ще бъде същият в това, което му предстои".

Изборът на Румен Радев не е победа за БСП, а вот срещу системата, срещу едноличната власт, независимо от кого е представлявана, каза в интервю по bTV кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков.
По думите му това се е случило и на президентските избори в САЩ - хората са гласували против системата, а не защото харесват победилия кандидат. 

България има нужда от силна десница, която да се противопостави на набиращия сили популизъм и да затвърди евроатлантическата насоченост на страната. В Реформаторския блок работим за консолидация и съюзен форум, заяви пред медии Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на Реформаторския блок, цитиран от пресслужбата на партията.

”Реформаторският блок остана на принципна позиция и показахме, че по-голямата част от нашите симпатизанти подкрепят кандидата на ЕНП. Има нужда от укрепване на Реформаторския блок, което започнахме още тази с подписването на споразумение, чрез което продължаваме действието на коалицията, каза той. Хора от цялата страна от ДСБ също заявиха, че вярват в Реформаторския блок и искат да останат част от него”, добави той.

България трябва да потвърди евроатлантическата си насоченост, категоричен е Делчев. “Имаме политически задачи като завършване на реформите в образованието, здравеопазването, отбраната и икономиката”, подчерта той.

”Не изключвам, че новата коалиция между ДПС и БСП ще сложи едно лице, което ще доведе България до нестабилност и хаос и зад него да се скрият всички сделки на червената мафия”, коментира още Делчев.

Според директора на Националния исторически институт Божидар Димитров, който беше част от първия кабинет на Бойко Борисов, изборният резултат може да се окаже и умишлено търсен от ГЕРБ. По този начин управляващите „ще се изчистят" от Реформаторския блок. Това е било и желанието на повечето избиратели на управляващата партия - те не са доволни от начина, по който управлява ГЕРБ, а не от резултатите от това управление.

Димитров посочи пред "Нова телевизия", че победата на Румен Радев е категорична и България върви към предсрочни избори. Според него правителството на Бойко Борисов ще управлява в оставка до разпускането на парламента, тоест до началото на 2017 година, когато започва мандатът на новоизбрания президент. 

Според Конституцията в последните три месеца от мандата си настоящият президент няма право да разпуска Народното събрание.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев прогнозира, че ще има дестабилизация на страната при оставка на правителството. Пред bTV той посочи, че ако правителството продължи да работи, ще има баланс, иначе ГЕРБ ще остави всичко в ръцете на избрания за президент Румен Радев и на първо място - външната политика.

Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок, заяви, че Бойко Борисов е загубил изборите, а не Цецка Цачева, заради водената от него политика на правителството. За загубата са допринесли също опитите на премиера да мобилизира електората или да плаши хората с евентуална оставка, смята Атанасов, цитиран от БТА.

По думите му на хората им е омръзнало да бъдат плашени и затова са отговорили по този начин на предизвикателството.

АБВ настоява за свикването на Велико народно събрание, каза заместник-председателят на партията Румен Петков. Според него само така ще се осъществят наистина необходимите промени - съдебната реформа, промените в институционалните правила и т.н. 

БСП подкрепи един кандидат – ген. Румен Радев, в една ситуация и е очевидно, че е правилният кандидат, коментира Румен Овчаров в изборното студио на "Нова телевизия". Той добави, че това не означава, че "БСП вече е на вълните на народната любов".

"Не бива да премълчаваме, че хората се умориха от Бойко Борисов и от Бойкоборисовщината. Трябва да е ясно на всички - Бойко Борисов не е решението на проблемите на България, той е проблемът на България. Дано го разберат и ГЕРБ, че той е проблем и на самата партия ГЕРБ", коментира Румен Овчаров.

Според него няма логика в този парламент БСП да се опитва да прави правителство. 

Сегашният резултат на Румен Радев не може да се припише само на БСП, но не може да се припише и само на Румен Радев, заяви Овчаров. По думите му три са факторите за днешната победа - определянето на Радев за кандидат за президент, подкрепата на БСП за него и ситуацията, в която тази подкрепа беше направена. 

България се оказа в ситуация на непредизвикана политическа криза. Бойко Борисов успя да се "самосвали и да срине ГЕРБ", каза Радан Кънев пред "Нова телевизия". Според него първите сигнали за краха на изборите е отказът от съдебна реформа.

Борисов е отказал да бъде издигнат единен десен кандидат за президент, което също беше определено като грешка от страна на Кънев. Според него заплахата, че България сега ще бъде управлявана от БСП и ДПС, не е проработила в ръцете на Борисов. БСП пък е спечелила от "спонтанния протестен вот" и няма да получи такава силна подкрепа на предсрочни парламентарни избори. 

Кънев коментира още, че всичко е започнало през декември миналата година, когато Борисов е провалил съдебната реформа. Той обвини премиера в оставка, че се е държал като "краля слънце" и е предизвикал политическа криза, защото е мислил повече за себе си, отколкото за държавата.

Бившият служебен премиер Георги Близнашки заяви, че се отива към служебен кабинет, след като двете най-големи партии – ГЕРБ и БСП, дадоха заявка, че ще върнат мандатите за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Според Близнашки най-добре е служебният кабинет да се направи в синхрон между настоящия президент Росен Плевнелиев и бъдещия – ген. Румен Радев. 

Близнашки коментира още, че навлизаме в зона на силна турбуленция и предстои да наблюдаваме последиците от случващото се в момента. Той напомни и че правителството в момента си отива без да е прокарало бюджета в Народното събрание.

"Основните политически сили побързаха да подхванат идеята за мажоритарен вот, това ще им донесе големи изненади на едни бъдещи избори", посочи той. 

* Актуализирана информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Глупости на търкалета, в България след 89та винаги е печелел наказателния вот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още