IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За втори път кабинетът Борисов си тръгва предсрочно

218 депутати гласуваха за“, нито един не бе „против“, а двама са „въздържал се"

16:15 | 16.11.16 г. 16
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът прие оставката на кабинета Борисов. Това стана с 218 гласа „за“, нито един „против“ и двама „въздържал се“.

Днешният дебат с гласуването на оставката бе единствената точка в извънредното заседание на народните представители.

Той е резултат от обещанието на премиера Бойко Борисов да хвърли оставката на Министерския съвет при изборна загуба на президентските избори. 

След победата на червената двойка Румен Радев – Илияна Йотова Борисов изпълни обещанието си и внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство.

Борисов заяви от парламентарната трибуна, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната. Той честити победата на опонентите си и заяви: поне аз не си спомням толкова честни избори.

От парламентарната трибуна премиерът изтъкна, че преди две години държавата е била в критична ситуация и е трябвало да бъдат правени компромиси през периода на управление. Вотът в неделя даде ясно да се разбере, че обществото иска промяна, каза той.

Борисов разясни, че обвързва президентските избори с предсрочни парламентарни, защото „управлението се дава от народа“.

„Народът в неделя каза: търсете друг начин държавата да се управлява“, изтъкна премиерът.

Новото мнозинство има моралното право да управлява, каза той по повод победата на социалистите и отправи съвет  да се внимава с популистките предложения.

В последвалия дебат лично към Борисов и към министрите му бяха отправени много критики както от опозицията, така и от досегашни партньори в управлението, но имаше и някои положителни оценки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 12 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
БайХей до момента не е завършвал нито един мандат до край. Нито като кмет, нито като ГС на МВР, нито като минпред. И в затвора да иде, няма да го изкара до края. С това кръвно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
При партий всички се отчитат на БХ, при мажоритарна система липсва сговорническото ниво на отчет - партията.По-трудно е гласуването по команда.По-разноцветен парламент.Системата, която обединява локалните феодали е партийната, паричната и комунистическото им минало, това няма да се промени радикално каквато и система да сложим, но може да ги затрудним да синхронизират обирджийските си планове, когато ги отлъчим официално от властта, чрез масов наказателен вот тип румения Радев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
taurus
преди 7 години
Прогноза за парламентарни избори 2017 година:Сегашна избирателна система: ГЕРБ + БСП + ДПС < 55%Мажоритарна избирателна система: ГЕРБ + БСП + ДПС > 90%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
strol
преди 7 години
Радан още не доказан гей:)))виж Москов и Лукарски се доказаха пред цяла България като пълни, продажни ***.....ти.Гадна и жалка история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Много обичам такива спорове. Пишеш глупости и си овца.Аз пък викам че ти пишеш глупости и си овца. А сега де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Моля гея Радан да не се обвързва с дясното.Само ще го омърси с най-долни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
taurus
преди 7 години
Не, теле съм. И дано не съм прав! А ти, абдул ли си, *** ли си, ПРОЧЕТИ внимателно какво съм написал с P.S., защото виждам че си приел нещата лично (и си се причислил към овцете).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Пишеш 100% глупости. Овцата си ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 10
taurus
преди 7 години
Не се залъгвайте. ГЕРБ планира да се върне с мнозинство след въвеждането на мажоритарните избори. Ако успеят да го прокарат преди следващите избори, не очаквайте да видите в парламента друга партия освен ГЕРБ, БСП и ДПС. БСП се надяват на същото и затова са готови да подкрепят ГЕРБ. Как ни го начу**** референдума само! И въпреки, че не събраха достатъчно гласове (защото много хора не гласувахме на референдума, за да не съберат), овцете отговорили с ДА са повече от анти-овцете с НЕ и сега ще го гласуват, за да послушат мнозинството (ДА). Честито! P.S. Ако някой още не се е светнал какво означава да гласува за личност, а не за партия, на два тура и т.н. да направи справка за кого гласувахме на втори тур на президентските избори ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
По тоя повод се сетих за една стара песничка.Музикален поздрав за ББ:https://***.youtube.com/watch?v=cemOZTlnpaw"И ето идва шифрограмата и ББ пада на колене и се моли на всички богове - уволнение!" хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още