IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYT: Изборите в България и Молдова поставят в напрежение Европа

Общественото недоволство може да доведе до неочаквани резултати на избори и съдбоносни решения, пише изданието

20:47 | 17.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Румен Радев. Снимка: Олег Попов, <em>Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След Brexit и изборната победа на Доналд Тръмп изглежда притеснително, че България и Молдова - две страни, които са били под хомота на Кремъл, избраха проруски президенти в неделя. Това отбелязва в свой анализ New York Times, цитиран от БТА.

Причините може да са предимно вътрешни, но резултатът сигурно ще подложи на напрежение европейското единство, отбелязва вестникът. Той припомня, че президентът има предимно церемониални функции и в двете страни.България е член на ЕС и НАТО и не изглежда вероятно да напусне която и да е от организациите, добавя NYT.

Изборите и в двете страни бяха повлияни от общественото недоволство от корупцията и жизнения стандарт, който изостава зад този на западните съседи повече от две десетилетия след разпадането на комунистическото управление.

Но отдръпването от прозападните кандидати и подкрепата за тези, които обещават по-добри отношения с Москва, показва растящото в Източна Европа недоволство от либералния подход на Запада, подсилвано от вълната от имигранти.

България и Молдова неотдавна бяха обхванати от националистически и антиглобалистки чувства, които се разпространяват в Европа и които доведоха до избирането на Доналд Тръмп в САЩ, отбелязва изданието.

Руският президент Владимир Путин със сигурност ще е доволен от тези събития, които му дават надежда, че санкциите на Запада заради анексията на Крим скоро ще бъдат отменени. Изборите в България и Молдова обаче бяха не толкова одобрение за управлението на Путин, колкото отражение на икономически и географски връзки.

По традиция българите винаги са поддържали близки лични и икономически връзки с руснаците. А санкциите срещу Москва навредиха на икономиката на България, която е най-бедната в ЕС, пише още изданието.

Подкрепяният от социалистите президент Румен Радев, новак в политиката и бивш военен пилот от НАТО, обучавал се една година в САЩ, обеща да се опита да подобри отношенията с Русия и заяви, че "проевропейски" не означава "антируски".

По-силен фактор за успеха на Радев вероятно беше общественото недоволство от темпото на реформите при десноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов, който бързо подаде оставка, пише американското издание.

Недоволството от корупцията помогна и за избирането на Игор Додон в Молдова. Той призова за отказ от споразумението за асоцииране с ЕС, довело до тежко ембарго на вноса на молдовско вино и плодове в Русия.

Не се знае дали президентите могат да направят нещо, за да успокоят недоволството в техните страни, особено предвид ограничените им правомощия. Няма и признаци, че гласоподавателите в България и Молдова искат връщане на руското господство. Но успехът на Brexit и победата на Тръмп показват как общественото недоволство може да доведе до неочаквани и съдбоносни последици, пише в заключение New Tork Times.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 5
fri
преди 7 години
NYT не са обективни, видяхме кой им плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
Да само дет американския президент чичо Доналд каза, че NYT са последните от които може да се вземе информация и са корумпирани тъй като са водили ПРОПАГАНДНА кампания срещу него ..... :))) Толкоз за пропагандата на NYT ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Аха , Тръмп е виновен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още