IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко "проруски" са новите президенти на България и Молдова?

И в двете държави геополитическият живот се доминира от олигарси, които защитават финансовите си интереси, противопоставяйки Москва и Брюксел, пише Economist

11:19 | 15.11.16 г. 29
<p>
	Новият президент на България Румен Радев.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият президент на България Румен Радев. Снимка: Ройтерс

Проруски кандидати спечелиха президентските избори в България и Молдова, или поне така казват заглавията в медиите. Истината е, че ситуацията и в двете държави е малко по-сложна. Действително и двамата са приятелски настроени към Москва, но едва ли някой от двамата ще предприеме някакви радикални промени в геополитическата ориентация на страните им поне в близко бъдеще, пише Economist в свой анализ.

Правомощията на президентите и в двете държави са ограничени. Някои от поддръжниците им изглежда се надяват, че Русия ще субсидира по някакъв начин икономиките на страните, но тези надежди ще претърпят разочарование.

В Молдова победи Игор Додон - лидер на социалистите, които формират най-голямата парламентарна група, но не са част от сегашното коалиционно управление. Додон спечели 52,3% от вота, а опонентът му Мая Санду, бивш съветник в Световната банка и образователен министър – 47,7%. В периода 2012-2015 г., когато заемаше поста на министър на образованието, Санду набра голяма популярност с кампанията си срещу корупцията в училищата. Според проучванията на общественото мнение Мая Санду се смята за най-некорумпирания политик в Молдова.

Додон привлече гласовете на няколко хиляди жители на контролираната от Русия отцепническа територия в Приднестровието. Там нямаше гласуване и хората пътуваха до контролираната от правителството територия на Молдова. Мая Санду спечели гласовете на молдовската диаспора на Запад, но не и в Русия.

Същевременно бюлетините в молдовските посолства в няколко западни държави изчезнаха, посочва изданието. Това предизвика протести в страната, тъй като според поддръжниците на Мая Санду победата на Додон е постигната с измама. Санду вече обяви, че ще оспорва изборния резултат пред Конституционния съд.

Изкушаващо е изборите да се опишат просто като състезание между проруски и проевропейски политици. Всъщност обаче геополитическият живот в Молдова се доминира от олигарси, мотивирани повече от финансови, отколкото от геополитически интереси. Премиерът Павел Филип се свързва с името на Влад Плахотнюк, най-влиятелния бизнесмен в Молдова, който е и най-непопулярният политик.

Преди изборите Плахотнюк коментира, че ще подкрепи проевропейския политик с повече шансове за победа. Виктория Букатару от института Асоциация за външна политика обаче подчертава, че най-вероятно Плахотнюк и Додон са имали „таен алианс“ за спъване на Мая Санду и реформаторската ѝ програма. Тя очаква Додон да следва първоначално заложената си програма с посещение в Москва и след това една „успокояваща“ визита в Брюксел.

Според анализатора най-вероятно предизборните обещания на Игор Додон да прекрати споразуменията на Молдова с Европейския съюз (ЕС) няма да бъдат реализирани не на последно място заради помощта, която страната получи от ЕС и Америка, но не и от Русия. Откакто през 2014 г. 1 млрд. долара изчезнаха от банковата система на страната – вероятно откраднати от местните олигарси, страната е зависима от подкрепата на Международния валутен фонд (МВФ), за да оцелее финансовата ѝ система.

Виктория Букатару посочва, че резките, проруски изказвания на Додон всъщност са начин да окаже натиск върху Запада да продължи да финансира страната, без той да се налага да прави каквито и да било реформи.

В България ситуацията е подобна. Победител от надпреварата излезе кандидатът на социалистите Румен Радев, бивш военен пилот и командир на военновъздушните сили на страната. Той победи кандидата на партията на премиера Бойко Борисов, който пък подаде оставка. Така през пролетта в страната ще се проведат и парламентарни избори.

Радев получи подкрепата на етническата турска общност в България, чиято партия се свързва с имената на местни олигарси и руски бизнесмени. Социалистите в България се подкрепят от консервативна група пенсионери и свързваната с Москва православна църква. В предишни правителства обаче партията разреши разкриването на американски военни бази в страната и прегърна членството на България в НАТО, подчертава изданието.

Димитър Бечев от Университета в Харвард коментира, че положението в страната е „и вълкът сит, и агнето цяло“, тъй като България остава лоялен член на ЕС и НАТО, но се обръща и към Русия. Ето как се описва и самият Радев: „Доскоро летях на съветски изтребител. Завършил съм Американската академия. Само че съм изцяло български. Моята кауза е България“.

Според Бечев следизборните позиции в страната ще бъдат определени от и за българските политици, а не заради Путин или Брюксел.

Заглавията в медиите, с които се съобщаваше за победата на проруски кандидати в двете държави, предизвикаха вниманието на Запада и аплодисменти от Москва. Истината обаче е, че основен двигател на политиката и в двете страни са вътрешни сили, най-вече олигарси, които се опитват да удовлетворят финансовите си интереси. Те са много добре подковани да възпроизвеждат противопоставянето Русия-Запад, затова и трябва да се очаква повече от това, а не някакви драматични геополитически размествания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Хич те няма да коментираш социалните процеси. Да, така беше при "комунизма", който ти очевидно си бил стигнал, защото БГ беше само в социализма. ВЪОБЩЕ не вдяваш, че не може така простовато да се сравняват тогавашните заплати със сегашните. Има различия в икономическата система, в инфлацията и т.н. И СЕГА не сме цъфнали та вързали и то в ущърб на държавата ни. Но щом пишеш инжИнери, които са копали на село, обяснимо е. Не че сега лекари не работят като таксиметрофи шофьори. Завидно самочувствие имаш при ВИДИМ дефицит на познания и интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
hex
преди 7 години
С инженерната заплата, ако въобще си такъв, и приемем, че си живял на свободен наем, а не в комуналка, не би си платил квартирата, камо ли всичко останало. Мъкнал си бурканите от село веднъж на две седмици и си пил ръчно мляна леблебия наместо кафе, варена с мини-бързоварче! Да, за лебец и млеко са ти стигали, ако си успявал да избягаш преди обед от работа да си ги купиш, че после свършваха. Ама и това се съмнявам, понеже в промишлените зони хранителни магазини нямаше, а инженери в населените места не работеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
точно тъй беше , с моята инжИнерна заплата едвам смогвах да изкарам на хляб от 26 ст. и кисело мляко от 23 ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 7 години
..и сега знаеш ли колко хора с такова облекчение си получават мизерните заплатки , пенсийки и ровят по кофите за смет усмихнати ! ----през комунизма заплатите бяха хем по ниски от сега, хем и нямаше кво да си купиш от магазина и за това масово заводските работници :) и инжинери копаха на село
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 7 години
На тебе па за какво ти е президент? На тебе ти требва кравар... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 4
Спящият бик
преди 7 години
Засега е президентът от БСП-ДПС, пък кой знае - може да стане и на всички българи, т.е. и мой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Не съм гласувал за Радев нито за Цачева, но мисля че е сериозен мъж. Друг е въпроса, че президентшата и вице-президента са в състояние да го провалят. Поне такова излъчване имат и двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Ти пък като си толкоз наясно , що чак сега пишеш тия откровения...да беше ни предупредил преди да гласуваме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 11
крас
преди 7 години
СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ГЛУПОСТИ!Радев е НАТОВСКИ генерал който само четири години след като е завършил КОМУНИСТИЧЕСКОТО военно въздушно училище е на обучение в САЩДа отидеш да те обучава врага който при полагане на КЛЕТВАТА си приел като такъв си е чисто ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ НАРОДА И ДЪРЖАВАТА!РАДЕВ Е НАПРАВИЛ ТОВА ПРЕДАТЕЛСТВО ПРЕЗ 1992 г. , а по КЪСНО И ПРЕЗ 2002г. във ВВА "Максуел" САЩ!През м. октомври 2015 г. в интервю с Митко цонев РАДЕВ ще заяви, че за да СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЗАВИСИМОСТИ С РУСИЯ, ТРЯБВА ДА ЗАМЕНИМ РУСКИТЕ МИГОВЕ С ТЕЗИ НА НАТОВСКИТЕ ПАРНЬОРИ!РАДЕВ Е НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ И В ТОВА НЯМА НИКАКВИ ИЛЮЗИИ!За каква Русия ми говорят медиите, че не разбирам?Той се е едно тъпо селско парче, което скоро ще покаже истинската си съшност. Да дойде време да подписваме договорите за нови самолети.Тогава ще го видите в цялата му съшност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 6
nobel
преди 7 години
За съжаление си напълно прав. И аз съм карал Москвич 2140 на времето и знам за какво иде реч. Въпросът е - и това е ужасно - защо сега все още има толкова много хора, които си спомнят с умиление за онова отвратително време. А то си беше наистина доста отвратително, дори и без забраните за пътуване или лагерите. Тези неща се преодоляваха. Не говориш против властта и не попадаш в лагер. Който наистина много искаше да пътува също не беше на 100% непреодолимо. И все пак си беше отвратително. Това, което лично мен най-много ме отчайва е, че всъщност, каквото и да си говорим - сега не живеем много по-добре. Защото забрани за пътуванията няма, но въпреки това българите не пътуват толкова много, колкото им се иска и причините този път са чисто финансови. А и каква кола можеш да си купиш на днешно време? Бих казал - всякаква. Стига да имаш пари. И точно там е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още