IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

970 млн. лв. приходи от зимен туризъм очаква експерт

Със своята интензивност зимният сезон става все по-интересен, коментира Румен Драганов

13:23 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През предстоящия зимен сезон приходите от туризъм ще са около 970 млн. лв., прогнозира Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма. 

По данни на БНБ приходите от международен туризъм за зимния период (декември 2015 г. до март 2016 г.) надхвърлят 827 млн. лева, като ръстът спрямо същия период на миналата зима е 5 на сто.

Драганов коментира, че зимният туризъм не генерира голяма част от общите приходи в сектора, тъй като ключов е летният сезон, който допринася три пъти повече що се отнася до приходи. 

Със своята интензивност обаче зимният сезон става все по-интересен, коментира експертът пред агенция „Фокус“.

Вече говорим за есенен и пролетен туристически сезони, които също генерират около милион посещения. България действително е дестинация четири сезона, като има отличен туристически продукт. Сега е времето тя да се позиционира на основните европейски и извъневропейски пазари, посочи той.

Според Драганов голямо бъдеще имат СПА и балнео, както и голф туризмът, които привличат платежоспособни посетители. Културният, селският, екстремният и гурме туризмът също са в подем, твърди той.

У нас за Коледа ще дойдат и много източноправославни чужденци, привлечени от честванията на празника, смята Драганов.

Според него в България са нужни 5 летища, които да подсигурят редовни чартърни полети, както и такива на нискотарифните авиокомпании към страната ни.

За предстоящия зимен сезон у нас се очакват около 1,8 млн. чуждестранни посещения.

Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова очаква 5% ръст в зимния туризъм, като това са песимистичните прогнози. "Най-голям ръст има към момента от ранните записвания и заявените чартърни полети от Великобритания - 51%.

По думите на Ангелкова в края на декември и началото на януари догодина ще могат да се направят по-реалистични прогнози и ще може да се каже дали ще има и по-голям ръст или той ще се запази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още