IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш е против промените в Закона за туризма

Създаването на гаранционен фонд няма да повиши степента на защитеност на туристите, но ще увеличи цената на туристическата услуга, предупреждават туроператори

13:52 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Туристическият бранш е против предлаганите промени в Закона за туризма. Това става ясно от съвместна позиция на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), изпратено до министъра на туризма в оставка Николина Ангелкова.

Предложените в последния ден на миналата година поправки в Закона за туризма не са в интерес на потребителите на туристически услуги, ще увеличат разходите на туроператорите, както и сивата икономика в сектора, пише в писмото.

Липсва диалог между министерството и туристическия бранш при изготвянето на промените в Закона за туризма, отчитат двете туристически асоциации. Те са недоволни от липсата на професионален диалог и взаимодействие с професионалната туроператорска общност при разработването на нормативен акт, регулиращ приоритетен за българската икономика сектор. 

Според двете организации промените са подготвени при пълно пренебрегване на експертното мнение и игнориране на внесените съвместни предложения на АБТТА и БАТА, в условията на недопустима некомпетентност от страна на отговорните държавни звена. От бранша обвиняват министерството във формализиране на консултационния процес, тъй като не са били надлежно официално уведомени за старта на обществените консултации. Отбелязват и липсата на аргументация на вносителя за част от най-важните законодателни предложения, касаещи туроператорската дейност.

АБТТА и БАТА изразяват несъгласие относно въвеждане на гаранционен фонд, без това да бъде обсъдено със засегнатите браншови сдружения, без анализ на ползите и недостатъците и без наличието на необходимата законова уредба по производство и обявяване на несъстоятелност.

Според бранша последните случаи на несъстоятелност на големи туроператори и правно-процедурната съответственост на предприетите от страна на застрахователя действия за обезвъзмедяване на потърпевшите туристи еднозначно потвърждават, че правата на потребителите на туристически услуги са напълно гарантирани със съществуващата защитна схема – застраховка професионална отговорност на туроператора. Нейното дублиране и комбинирането й с втори защитен механизъм – гаранционен фонд, няма да повиши степента на защитеност на българските туристи, нито качеството на туристическия продукт, но ще увеличи цената на туристическата услуга, посочва се в становището.

Във връзка с предложението за въвеждане на т.н. клиентска сметка за гарантиране на правата на потребителите на туристически услуги АБТТА и БАТА заявяват, че подобни законови регулации, ограничаващи туроператора да оперира на своя отговорност с фирмените средства, създава заплаха за влошаване на техните права.

Асоциациите на туроператорите и туристическите агенции предупреждават, чепредлаганите законодателни промени не са в интерес на потребителите на туристически услуги, ще увеличат неоправдано финансовата и административна тежест за извършване на туроператорската дейност, ще способстват за разрастване на сивата икономика в сектора и могат да имат непредвидими последствия за българския туризъм като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още